Табата: Тайната рецепта за отслабване

Страхотна тренировка само за няколко минути

Отдавна се знае, че тренировките на кратки интервали вършат страхотна работа при отслабване, а табата е поредното доказателство затова. Упражненията в този стил повишават силата на сърцето и водят до наистина зверско изгаряне на мазнини.

табата

Как работи табата

Създадена е през 90-е години на миналия век, но въпреки това в България все още не е твърде популярна. Накратко казано, включва изпълнение на кардио упражнения с висока интензивност в продължение на 20 секунди, последвани от 10 секунди почивка между всяко движение. Един типичен представител на групата се състои от 8 интервала (серии)и продължава общо 4 минути.

Много пъти е доказано, че табата влияе благотворно за здравето и с нейна помощ се постигат невероятни резултати при отслабване. Едно от последните проучвания на Университета в Уисконсин изследва отражението ѝ върху 18 студенти, които имаха за задача да направят 5-минутно разгряване и само четири кръга табата. Въпреки че цялата тренировка продължи едва няколко минути, измерванията с медицинска апаратура регистрирали голямо подобрение на сърдечната дейност.

За кого е

Точно тук е уловката – тренировките в табата стил НЕ СА за начинаещи. За да играете подобни упражнения трябва да сте подготвени физически и психически. Първо трябва да влезете в наистина добра форма и да увеличите силата си, за да сте в състояние да издържите.

Но лошите новини свършват дотук, защото ако сте в кондиция, този стил е перфектното средство за взривно кардио. Оттук нататък ще имате неограничени възможности да покачвате силата и издръжливостта си, като същевременно изгаряте безмилостно излишните калории.

Как се прави табата

Приемаме, че сте готови да се справите с една табата тренировка? Ако не сте, това си е на ваша отговорност. Добрата новина е, че можете да я изпълните с почти всяко едно упражнение, стига да спазвате пропорцията 20 / 10 секунди.

На първо място обаче не забравяйте, че ключът към успешното изпълнение е да правите движенията максимално най – бързо и интензивно, с цялата скорост която тялото ви може да си позволи. Нека за пример да дадем клякане: направете възможно най – много повторения за 20 секунди и след това почивайте в продължение на 10.

Пътят е отворен, табата плаче за вас!

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *