Тайните на красотата в Древен Египет

egipet-krasota

Гримът бил важна част от външния вид на египтяните: и жените, и мъжете. Без значение дали са бедни, богати, красиви или грозни. Гримът не бил само естетическа необходимост: предпазвал кожата от слънцето, гонил насекомите, и пр. За египтяните гримът имал магически и лечебни свойства. Именно затова древните египтяни са пионери в грима. Но какви други тайни имали, за да са красиви?

„ЕСТЕТИКА“ – ЛОСИОНЪТ ЗА ТОТАЛНО ОБЕЗКОСМЯВАНЕ! ВИЖ ТУК:

1. Вечни парфюми. Египетските парфюми били много популярни из цялото Средиземноморие: били най- добрите! Запазвали аромата си за цели 8 години, посочват римски писмени източници. Съставките на парфюмите били напълно натурални: корени, цветове, листа от кана, канела, бадеми…

2. Лечебни сапуни. Египтяните се отвращавали от лошата хигиена. Държали винаги да са чисти – затова започнали да произвеждат и парфюми. Те нямат общо с днешните. Приготвяли се от ясен, глина и масла. Не само почиствали тялото, но го лекували. Основна съставка в тях бил зехтинът. Той омекотявал кожата и я предпазвал от силното слънце.

egipet-taini

3. Здрава кожа. Египтяните имали различни начини да предпазват кожата си от жаркото слънце. Използвали много масла, за да я пазят от изсушаване, изгаряне и инфекции. Тези масла били толкова важни за египтяните, че част от заплатата на работниците се изплащала именно в такива продукти. Не били парфюмирани, разбира се. Такива били само сапуните на висшата класа.

4. Изворът на вечната младост. Повечето египтяните не живеели повече от 40 години. Когато по една или друга причина имали рани по тялото, обикновено им слагали мед, заради антибактериалното му свойство. Използвали го и срещу бръчките, които се появявали от слънцето.

5. Тайната на Клеопатра. Няма как да не споменем Клеопатра, която е символът на египетската красота. Царицата поддържала красотата си най- вече с бани от мляко и мед. Тези съставки правят кожата мека и блестяща.

5 тайни на красотата в Древен Египет. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/4_TCVA15sQI

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *