Какво се случва с тялото като се влюбиш?

Хората често казват, че любовта идва без да я усетиш и мнозина дори не осъзнават колко дълбоко са нагазили в студената вода. Тази максима определено е относителна, но едно нещо е сигурно: тялото ви усеща много добре какво се случва и предава съответните сигнали. Ето някои от най – странните реакции на организма.

любов от пръв поглед

Мозъчната дейност се променя мълниеносно

В края на краищата любовта от пръв поглед съществува. А влюбването активира около 12 мозъчни области и организмът ви усеща любовта в рамките на едва 1/5 от секундата.

Сърцето спира

Влюбването се отразява страшно много върху нивата на хормоните. Обичайно това се изразява в понижаване на кръвното налягане и забавяне на сърдечния ритъм.

Безсънието

Една от лошите страни на любовта е, че често ви лишава от сън, особено когато вашият човек не е наблизо. Според изследване на Американската здравна асоциация, влюбените спят средно с по 1 час по – малко на денонощие и това се случва, защото мисълта за обекта на желанието просто не ги оставя на спокойствие.

Телесната болка намалява

Химическите процеси при влюбване активират същите невронни рецептори в мозъка, които действат като болкоуспокояващо лекарство, сочи проучване на Университета в Станфорд.

От любовта се оглупява

Когато си влюбен в някого, мозъкът освобождава сериозни количества окситоцин, хормонът който създава чувството за обич. Това е хубаво, но за съжаление може да навреди на паметта. Така че си спомнете старата родна поговорка „влюбен или загубен” и не се чудете, защо напоследък сте толкова разсеяни.

Една страхотна песен за любов и омраза:

http://www.youtube.com/watch?v=bHMHsCWGlj4

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *