7 любопитни факти за костната система

skelet-fakti

Костната система на възрастния човек се състои от 206 кости, 32 зъби и серия от свързващи структури, които ги съединяват. Изпълнява много жизненоважни функции, сред които да придава форма на човешкото тяло, да улеснява движението и производството на кръвните клетки. Нека разгледаме някои любопитни факти за костната система:

7. Скелетът на бебето. Скелетът на възрастния човешки индивид се състои от 206 кости. Но бебетата имат повече. Новороденото има около 300 кости. С нарастването на възрастта се образуват по- големи кости.

6. Ръцете и краката. Костите не са равномерно разпределени в тялото. В някои зони на тялото са повече: на ръцете и краката. Всяка ръка има 27 кости и 26 кости на всеки крак. Това означава, че повече от половината ни кости в тялото са съсредоточени в тези две зони.

5. Първата протеза. Датира от 3000 години пр. Хр в Египет. Представлява палец на крак. Така се е улеснявало ходенето при хора, които били загубили палеца на крака си.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

skelet-zdrave

4. Малцинство. Както при всички гръбначни, скелетът се намира под слоеве кожа и мускули. Но гръбначните са само 2% от живите същества на планетата. Повечето, 98%, са безгръбначни.

3. Истинската сила. Костите са много силни. Дори могат да са по- силни и от стоманата. Но това не ги прави най- силното образувание в човешкото тяло. Най- голяма сила притежава емайла на зъбите.

2. Сила на контрола. Когато движим определена част от тялото си, не костите получават сигнала за движение от мозъка, а мускулите.

1. Фрактурите. Още откакто съществува човекът, съществуват и различни начини за оправяне на костни фрактури. Египтяните подреждали счупените части и ги превързвали с ленено платно. Гърците правели същото, но намокряли лененото платно със зехтин и восък.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "7 любопитни факти за костната система"

  1. Pingback: keto gravy

  2. Pingback: slovar po psihoanalizu laplansh

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *