7 интересни факта за сънищата

Светът на сънищата винаги е будил огромен интерес, както от страна на учените, така и на обикновените хора. Според някои е несъзнателен начин, чрез който мозъкът подрежда идеи, спомени и демонстрира голяма активност. Нека разгледаме 7 любопитни факта за мозъка:

sanishta-fakti

1. Защо не помним всичките си сънища? Често се будите сутрин с усещането, че сте сънували нещо приятно или неприятно, но не можете да си спомните детайли. Това е нещо нормално. Сънищата се появяват едни след други, така че мозъкът няма време да запечата спомен, а остава само емоцията – радост или разочарование. Хората, които се будят по- често нощем, помнят повече сънищата си. Защо? Когато свърши съня и се събудим, мозъкът запечатва по- добре спомена. Но ако продължим да спим, споменът не се фиксира.
2. Реагираме на сънищата все едно сме будни. Дори когато сънуваме, личността ни си е същата, емоциите ни не се променят. Ако някой ви ядоса на сън, чувствате гнева с пълна сила. Ако се радвате, че виждате някой, емоцията е искрена. Същото се отнася и за кошмарите. Емоциите са реални в измисления свят.
3. Ароматите влияят на сънищата. Ако в стаята ви мирише неприятно, мозъкът асоциира миризмата с нещо неприятно и създава сън, който да не ни хареса, да ни изплаши. Ако в стаята ни мирише приятно, например на лавандула, сънят носи удоволствие и спокойствие.

koshmari
4. Кошмарите имат произход. Сънуваме, че ни преследват, че падаме, че се опитват да ни наранят, са резултат от притеснения, стрес, нерви. Когато сме в период с повече стрес, сънуваме по- често кошмари. Ако сънувате, че срещате починал човек, означава, че имате някакво притеснение, искате този човек да ви посъветва. Когато имате кошмар, опитайте се откриете от къде идва.
5. Всички живи същества сънуват. Хора, кучета, котки, и пр. При делфините сънят е по- странен процес. Едното полукълбо на мозъка им спи, но другото винаги е активно. Причината е, че трябва да продължат да плуват, за да не потънат.
6. Ако сънуваме, че умираме? Повечето хора смятат, че е лошо предзнаменование, ако умрат на сън. Подобно тълкуване обаче няма фундамент. Според някои автори, мозъкът пази послания под формата на съновидения, идеята да видим собствената си смърт може да означава нещо конкретно. Нуждата да прекратим някакъв етап? Да завършим нещо? Само ние може да разберем какво е.
7. През нощта мозъкът работи като червата. Любопитно. Червата храносмилат, усвояват веществата, канализират храните. Мозъкът прави същото. Храносмила случки, преживелици, изводи. Отделя важното и изхвърля излишното. Подрежда, филтрира информация. Създава спомени.

За да спите спокойно, трябва да спазвате някои навици: вечеряйте поне два часа преди сън, оставете компютъра и телефона поне един час преди сън. Вземете отпускаща вана, изпийте отпускащ чай.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "7 интересни факта за сънищата"

  1. Dedicated servers   09.04.2017 at 7:10

    По-долу ще ви представим 15 интересни факти за сънищата – насладете се и това, което е най-важното, не забравяйте да споделите вашите истории за сънища в коментарите! Нашият ум не си измисля лица – в сънищата си ние виждаме истинските лица на реални хора, които сме виждали по време на нашия живот, но може да не си спомняме.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *