Японски картини борят стреса и успокояват нервите

Японски майстори на Ваши

  Платна, „рисувани“ само с помощта на налепени една върху друга хартиена апликация, имат способността да лекуват от болести. Според японците картините в стил Ваши са дълбоко въздействащи на нервната система и могат да помогнат на хора, които имат проблеми със сърцето. Те са изработени върху ценна ръчно добита хартия от най-висококачествени японски дървета.

Тези картини са правени само с помощта на апликации

„Това, което може да се обясни като целебно в картините Ваши, е самото им въздействие върху хората, които ги правят или гледат. В изкуството се използват само естествени материи – допирът с тях е като терапия. Той успокоява сетивата, връща ни към началото и досега с природата. Избавят ни от нервността и стреса, с който е изпълнено ежедневието ни“, обяснява една от художничките на Ваши Йошико Ямазаки. Тя е една от майсторките на японското изкуство, което е сравнително ново за света, то започва да се развива в родината й след края на Втората световна война и добива голяма популярност през 60-те години на XX век. Тогава шепа артисти, които търсят нови начини за изобразяване, започват да наслагват една върху друга тънка целулозна хартия, боядисана с естествени съставки. Така се ражда и изкуството Ваши, което вече има последователи в цял свят. Самата техника за добиване на “целебната“ хартия която се използва за картините, е известна от хилядолетие. И до днес тя не е променяна, за да се запази спецификата на тази толкова различна материя, Ваши винаги е присъствала в японски бит като скъп и луксозен материал, създаващ настроение и уют в домовете.

„Хартията, която се използва в ежедневието, няма нищо общо с японската хартия. Материалите, с които ние работим, на практика са вечно трайни. Те не остаряват и не пожълтяват, както обикновените избелени листи. Освен това поглъщат светлината и я пречупват много меко за окото, с което подсъзнателно въздействат на възприятията ни към тези картини. В миналото те са се използвали главно за украса на стените и вратите в японските домове, преди да се разбере, че могат да бъдат включени и в изкуството„, разказва Йошико Ямазаки.

Хартията се изработва от японски дървета гампи и има и друга скрита специфика – на практика тя е толкова уникална заради изработката си на ръка, че не могат да съществуват две напълно идентични картини от нея. Всеки къс има своя собствена и неповторима структура, която пресъздава и най-фините желания на твореца, в листата се твърди, че е уловен духът на дърветата които се използват за добиването й. Дори най-малките елементи и детайли по картините изработени с Ваши изискват специфични умения, а художниците се гордеят, че не използват никакви инструменти, за да пресъздадат идеята си.

„Работи се с накъсване на листите – без бои и четки, а само с ръце. Хартията се напластява само с прозрачно лепило“, обяснява художничката.

Заедно с още 11 свои колеги Йошико участва в изложба на платната си в столичния Арт център „Алтера“ на бул. „Драган Цанков“ 36. До средата на ноември картините, изложени там, ще се опитат да въздействат на сетивата на българската публика. Както вече неведнъж са правили при експозиции в Токио, Ню Йорк и Лондон.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *