Учените доказаха силата на положителното мислене!

Защо оптимистите печелят?

Мислейки позитивно за нещо, ние можем да го накараме да се случи, казват психолозите. Очакването на нещо добро може да отключи, подобно на хипноза, скрити механизми в мозъка и да ни приближи към него. Според двама психолози от Нова Зеландия щом очакваме някаква развръзка, нашите мисли и поведение в действителност ни помагат да я доведем до щастлив край.

Това не може да предизвика чудеса, но изследователите обясняват, че ефекта на внушението е много по-мощен, отколкото мислят хората и може да промени нашето поведение. Ако някой срамежлив очаква, че чашата вино ще му помогне да се отпусне на коктейл, вероятно ще се почувства по-отворен и ще общува по-свободно с хората.  И въпреки, че отдава това на виното, то неговите очаквания как то ще му помогне са изиграли основната роля, казват учените. Според тях ефектът на внушението е много по-широк и изненадващ, отколкото си представят хората.  Много проучвания са показали, че съзнателното внушение може да повлияе на това как изпълняваме поставените ни задачи, кои продукти предпочитаме и дори как реагираме на лекарства (ефекта плацебо).  Според учените, причината за това са начините, по които очакваме реакциите си в различни ситуации. Това довежда до автоматични реакции, които пък водят до изхода, който очакваме. Непреднамерените внушения могат да имат същия ефект. Според изследователите, ако

оптимист, песимист и ... реалист

просто наблюдаваме хората и ги караме да се чувстват специални има силата на внушение. Но това може да е притеснително, защото въпреки, че отдаваме доверие на някое ново лекарство, не съзнаваме, че именно ние сме тези които предизвикват влиянието му.  Учените казват, че неумишлените внушения са много важни за научните изследвания. Така например някои от най-значимите изводи в областта на психологията могат да бъдат направени въз основа на внушение и очакване. Например ако ученият знае каква е хипотезата на експеримента, той може без да иска да накара обекта на изследване да произведе необходимия ефект, без това да има нищо общо с експеримента.  Според учените все още не е ясно къде е границата на внушението и реалността. Ако истинското лечение и внушението водят до еднакъв изход, то къде е разликата между тях? Ако можем да управляваме силата на внушението, ние можем да направим живота на хората по-добър, надяват се учените.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *