Уникални снимки на 7 необикновени морски създания

Риба – Брадва (Hatchetfish)

риба брадва

Все още за рибата – брадва се знае твърде малко, защото живее на изключително голяма дълбочина. Дължи името си на своя външен вид – тя е толкова тънка, че наистина прилича на острие. Въпреки страшния си вид, по всяка вероятност тази малка рибка не може да ви навреди – тя е с дължина от 1 до 5 сантиметра.

Риба – Желе (Blobfish)

риба - желе

Определено прилича на развалено желирано бонбонче и с право е считана за най – грозното животно на земята. Живее на дъното на океана при голяма дълбочина, а учените обвиняват налягането и плътността на водата за съществуването на тази безподобна грозотия. Интересно при нея е, че няма никаква мускулна маса, но това улеснява оцеляването на този биологичен вид – когато дойде време за хранене просто отваря уста и чака за жертви, така не изразходва никаква енергия.

Саблезъб (Fangtooth)

саблезъб

Често определяна като подводния еквивалент на разярен питбул, но … със сърце от злато. Въпреки страшния си вид, саблезъбата риба не е толкова опасна. Зрението ѝ е толкова лошо, че трябва буквално да се блъсне във вас (или в плячката), за да нападне. Освен това надали имате шанс да я срещнете в реалния живот – живее на 5 километра океанска дълбочина.

Морска краставица (Sea Cucumber)

морска краставица

Със сигурност представлява огромен интерес за науката. Морската краставица няма нито мозък, нито дори някакво подобие на сетивни органи. Казано с други думи, умствените ѝ способности са същите, като на една расла в градина сухоземна краставица. Независимо от това, тя е жизненоважна част от океанската екосистема, тъй като рециклира хранителни вещества и разгражда някои вредни елементи. Също така буди недоумение и способността ѝ да се „втечнява”, когато например трябва да се завре в някоя съвсем малка дупчица.

Акула – Таласъм (Goblin Shark)

акула таласъм

Някои учени я считат за жива вкаменелост, също малко позната и слабо изучавана. Акулата – таласъм води мистериозно съществуване дълбоко в океана и е единственото оцеляло в продължение на 125 милиона години създание от своя вид. За разлика от известните си посестрими като бялата или бичата акула, за таласъма се предполага, че не представлява голяма опасност. Изследователи предполагат, че тя е мудна и относително пасивна.

Морски охлюв Фламинго (Flamingo Tongue Snail)

морски охлюв

Среща се във водите на Атлантическия океан и Карибския басейн, опасен за хората. Самият той се прани с токсични вещества, които не му носят никакви вреди. Ако вие самите обаче решите да се угощавате с този хитър охлюв, много ще съжалявате. Защото ще бъдете отровени.

Морски дявол (Angler Fish)

морски дявол

Може би едно от най – интересните и странни морски същества, познати на човека. Известен е не само с хитрите си техники за лов на плячка, но и също със своите навици за чифтосване. По отношение на лова примамва жертвите с помощта на своя светещ израстък и те са погълнати само миг, след като бъдат заслепени от светлината. Интересен е и по отношение на чифтосването – почти всички Морски дяволи всъщност са дяволици (тоест женски), а мъжкарите сравнено с тях с джуджета и … живеят като паразити върху партньорката си.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *