Ужас! Пием боя за коса!

Боядисване на косата със разтворими сокчета
Боядисване на косата със разтворими сокчета

  Нова мода в младежките прически, без да иска, извади наяве тъмната страна на разтворимите напитки. От няколко месеца тийнейджърите в цялата страна са луднали по уж съвсем безопасно боядисване на косата с популярните инстантни сокове. Така на практика показват каква е силата на отровата, която стотици българи ежедневно слагат в чашите си.

Едва ли са останали наивници, които да вярват, че в разтворимите напитки има някакви полезни вещества. Хранително-вкусовата промишленост обаче се опитва да убеди потребителите, че оцветителите, подобрителите и овкусителите, макар и не полезни, със сигурност не са вредни. Дали обаче наистина е така? Експеримент, направен с някои от най-популярните разтворими напитки на нашия пазар, събужда съмнение в тези твърдения.

Разтворимите сокчета наблъскани с опасни оцветители
Разтворимите сокчета наблъскани с опасни оцветители

От няколко месеца млади момичета успешно успяват да заменят боята за коса в разкрасителните процедури с инстантна напитка. Тази мода идва първо от родината на инстантните сокчета Америка, където десетки хиляди ученички са я изпробвали и споделили в личните си интернет страници.

Процедурата е съвсем лесна за изпълнение у дома и гарантира траен резултат – понякога толкова траен, че може да засенчи професионално боядисване. Според опитни експериментатори желаният цвят се постига още с първото нанасяне на разтворимия сок върху косата, а отмиването му става чак след 2-3 месеца. Достатъчно е само на котлон да се загреят 200 мл вода, в нея да се разтворят три пакетчета сок с желания цвят и боядисването започва. Косата се разделя на кичури и се потапя за 20-30 минути в сместа. След това се измива под течаща вода и се оставя да изсъхне. По време на процеса е желателно да се използват стари дрехи и хавлиени кърпи, защото сместа цапа доста.

Процедурата е съвсем евтина – около 1,20 лв. за боядисване, и това е причината много тийнейджърки да я предпочитат пред стандартните манипулации. Освен това изглежда напълно безобидна за техните родители, които се притесняват от химическите трайни бои за коса.

Боядисване на коса с разтворими сокчетаИ докато оцветяването на отделни кичури с боя за напитки изглежда напълно сигурно, то въпросът е как тази смес влияе върху тялото ни отвътре. Експерименти, проведени със същата по гъстота течност, показват, че тя успява да боядиса човешка кожа и нокти за по-малко от 5 минути. Необходими са няколко десетки измивания на засегнатите части, преди боята да падне от тях. За щастие напитката е придвидено да се консумира в 30 пъти по-разредена форма. Въпреки това никак не е странно предположението, че разтворимите сокове от пакетчета най-вероятно оставят незабележими пигменти и в тялото ни, когато ги пием.

Притеснително е и че голяма част от оцветителите в тях всъщност присъстват в повечето сладкиши и храни на пазара, без да се дава гласност на това какъв е ефектът им. Причината е, че те правят продуктите да изглеждат много по-апетитни и привлекателни за малки деца. Оцветителите Е129 и Е124 са отговорни за червения цвят в соковете за разтваряне и са най-често използвани в индустрията. Оранжево-червеният оцветител Е129 го свързват с поява на доста случаи на хиперактивност при децата. Пигмент Е133, наречен още „яркосиньо“, боядисва в червенолилаво. Вреди, които може да предизвика, са алергии и астма.

В сокчетата с вкус на манго е ползван оцветител с жълт цвят, наречен татарзин – Е102. Той може да придава не само жълт, но и брилянтно син цвят на хранителните продукти. Комбиниран с Е142 маже да се постигне зелен нюанс. Освен алергии, проявяващи се особено силно при хора, страдащи от непоносимост към аспирин или астма, неговата консумация може спокойно да причини мигрена, тревожност и още много други проблеми. Повишава риска от появата на туморни образувания на щитовидната жлеза, увреждане на структурата или броя на хромозомите. Този оцветител дори вече е забранен като добавка в Норвегия, Австрия и Германия, но не и в България.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *