Тонга – райският остров за който мечтае всеки турист

Остров Тонга

  Тонга е малка островна държава насред безбрежната океанска синева на южния Пасифик – районът където е изяден великият мореплавател Джеймс Кук.

Екзотичният остров е известен с райските си ландшафти. Това е страната, за която човек мечтае докато чака автобус в дъждовната есенна утрин.

Тонга е единствената конституционна монархия в областта. Тя е разположена в югозападната част на Тихия океан. Намира се между Хаваите и Нова Зеландия. Островите Тонга се състоят от три архипелага – Паапай, Вавау и Тонгатапу. Най-големият остров е Тонгатапу, там се намира столицата Нукуалофа. Името й в превод означава Дом на любовта. Общата площ на страната е 748 кв. км. Общото население е около 105 000 души, като 30 000 живеят в Нукуалофа. Тук са построени и по-големите бунгала и хотели за туристи. Всички институции управляващи държавата се намират на Тонгатапу. Правителството е назначено от краля, а премиер е неговият син. На острова няма политически партии, това е едната от причините там да има спокоен живот. Кабинетът е съставен от 16 члена, 12 от тях назначава пожизнено монархът, в това число министър-председателя и неговия заместник.

При редките дебати, министрите се обвиняват един друг не във финансови измами и морална деградация, а в канибализъм. Нароченият политик трябва да се закълне в библията, че не е ял човешко месо от 1930 г. Клетвата му се приема за вярна и дебатите приключват.

До началото на XX век нито една от великите сили в Европа не се интересува от острова. Той е твърде малък, много отдалечен и без полезни и други интересни изкопаеми. Поради тази причина колониализмът ги подминава, но предвидливото око на английската монархия ги превръща в свой протекторат в началото на миналия век. Въпреки козметичната си принадлежност към Британската империя Тонга на практика няма външна политика. Жителите й си живеят спокойно, освен ако от време на време някой тайфун не обърква безбрежното им съществуване.

В началото на 70-те години на XX век кралят на острова Тонга Туафа’ахау Тупоу IV за първи път привлича вниманието на световните политически наблюдатели, като се опита да признае Тайван през главата на Китай. Пхенян деликатно прати при монарха свои емисари, които го убедиха, че прави височайша грешка. За признаване на Тайван от страна на Тонга повече не стана и дума.

Кралският дворец в Нукуалофа

Островът стана популярен отново, когато през 2003 г. световните агенции съобщиха, че 200 килограмовият крал, влязъл в Гинес като най-дебелият монарх е отслабнал със 70 килограма. Постижението му обаче не се хареса на поданиците му. Местните жители, които са едни от най-дебелите хора на планетата, възприеха отслабването на краля като лична обида. Те обичат закръглените форми и смятат слабите хора за болни. След народните недоволства населението реши да приеме страстта на любимия владетел към здравословната храна като поредната му кралска ексцентричност.

Тупоу IV е известен и с това, че е спечелил единствената война на кралството. Тя е свързана с налудничавия калифорниец Бад Дейвис. Американецът акостирал с лодка на остров Минерва, който се намира на 350 км западно от столицата. Всъщност това не е остров, а риф, който почти напълно изчезва по време на прилив и се появява отново при отлив. Откаченият американец обявил скалните натрупвания за държава и забол в средата собственоръчно направен флаг. Крал Тупоу приема напълно сериозно действията на лудия американец и му обявил война. Той изпраща единствения боен кораб на Тонга „Оловаба“ с екипаж от 100 души да се пребори с нашественика, флотилията стига до рифа, унищожава вражеския, флаг и изгонва Дейвис.

 

Църквата на остров Тонгатапу

Пазете се от падащи кокосови орехи

Ако решите да посетите Тонга, не е необходимо да си вадите предварителна виза. Ще я получите на летището за срок от 30 до 90 дни. Пак там може да наемете кола, но имайте предвид, че застраховката не покрива пораженията от падащи кокосови орехи. Летният сезон продължава от май до октомври. В тези дни температурите се покачват до 35 градуса, влажността е почти 100 процента, а ураганите са често явление. През останалите 6 месеца средната температура е 26 градуса, а островите се превръщат в земен рай.

Най-големият национален празник на острова е рожденият ден на крал Тупоу IV – 4 юли. Той се отбелязва с десетдневни фестивали, паради и музикални конкурси.

 

Игуана на пръчка и мързелива риба

Тонганците не са особено работливи. Те прибират останалата на сушата риба при отливите, събират падналите кокосови орехи, папая и банани и с ентусиазъм обработват малки късчета земя. Местните жители са ревностни християни. Там със закон е забранено да се работи в неделя. Нарушителите се глобяват, но до сега не са регистрирани такива.

Въпреки това те ще ви нагостят с печена на пръчка игуана, завита в бананови кори риба и кокосово вино. Салатата от манго и местни зеленчуци няма да разстрои стомаха ви, но е по-добре да не знаете как се приготвят.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *