Тиквата бори рака, а семките й разбиват камъни в бъбреците

  Тиквите фенери радват децата на празника на Вси Светии – Хелоуин. Изваденото им съдържание пък прави родителите им по-здрави. Според резултатите на изследване на американски учени от университета в Чикаго този зеленчук съдържа толкова много витамини, минерали, фибри, важни мастни киселини и други здравословни компоненти, че спокойно може да се обяви за домашна аптека.

„Малко са зеленчуците, които съдържат толкова много алфа- и бета-каротин. След като попаднат в тялото, тези изключително силни антиоксиданти се превръщат във витамин А. Алфа-каротинът, който се съдържа в тиквата, възпрепятства развитието на туморите, забавя стареенето и предпазва от очен катаракт. Бета-каротинът притежава противовъзпалително действие и спомага за възстановяването на епидермиса, нарушен от UV лъчите. Освен това каротинът понижават риска от сърдечно-съдови заболявания и стимулира имунитета, казва ръководителят на изследването доктор Дейвид Хофман.

Изследването доказва, че в тиквата има и високо съдържание на витамините С и Е, магнезий, калий, цинк, пантотенова киселина, L-триптофан и фибри.

Витамин С балансира нивото на холестерола, тушира свободните радикали, стимулира производството на колаген и укрепва имунната система. Витамин Е заздравява кожата, понижава риска от Алцхаймер и рак. Най-големи количества от него се съдържат в семките на зеленчука.

Магнезият заздравява костите, стимулира имунната, репродуктивната и сърдечно-съдовата система. Популярното име на пантотеновата киселина е витамин В5. Тя понижава стреса и регулира хормоналния баланс. Аминокиселината L-триптофан уравновесява психическия баланс и предпазва от депресия. Голямото количество фибри стимулират храносмилането, също така регулират нивото на кръвната захар. Тиквените семки са едно от най-добрите средства срещу образуването на камъни в бъбреците. Само 10 грама на ден са достатъчни, за да се предпазим от тях.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *