Татуировки върху сибирска мумия на 2500 г. удивиха учените!

сибирската принцеса

Сибирска мумия с татуировки, украсяващи тялото била открита в Русия. Учените смятат, че мистериозната жена, позната като принцеса Укок била вероятно 25 годишна, когато умряла преди 2500 години.

Счита се,че е била от племето паризик- номади, живели в планината Алтай. Мумията й била открита през 1993 и запазена в трайно замръзнала земя, поради което татуировките й са все още видими.

През последните 19 години мумията е пазена в научния институт в Новосибирск,а сега ще бъде преместена в мавзолей в националния музей в стъклен саркофаг, където туристите да гледат татуировките. Според учените , в сравнение с другите татуировки, открити от археолозите по света, тези на хората от племето паризик са най-сложни и красиви, и са истинско изкуство.

Ето обяснението за татуировките – те били използвани за лична идентификация, подобно на съвременните паспорти. А хората от племето вярвали, че татуировките ще помогнат и в другия живот, когато хората от едно семейство и култура трябва да се намерят след смъртта. Те изразявали и мисли, както и определяли мястото на хората в обществото и света.

Колкото повече татуировки имало по тялото на някого, толкова по-дълго е живял и по-високо място е имал в обществото. Принцесата била боготворена, със специални знания, подобно на разказвач на фолклор или лечител, Тя била погребана с 6 коня, които да я съпровождат в отвъдното. Въпреки че мумията е удивителна, тя не е единствената добре запазена.

татуировката изумила учените

През 1991 година туристи намерили „Тиролския леден човек” в италианските Алпи, който бил погребан от 5300 години. През февруари, учени от Европа и САЩ открили, че могат са разгадаят неговия геном и установили, че той страдал от много заболявания, характерни за съвременния човек, включително и предразположение към сърдечни заболявания.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/YSiSqp1LJcs

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *