Съдия заведе дело сам срещу себе си

Осмиваният президент Барак Обама

Съдебната система в САЩ е изправена пред случай без прецедент в досегашната си история. Федерален съдия от Монтана завел дело срещу самия себе си, след като разпространил расистки виц, в който се осмива сегашния президент на щатите Барак Обама.

Съдия Ричърд Сибал получил на електронната си поща писмо от своя брат, в което бил написан анекдотът, който взема на подбив Обама заради неговия произход. Настоящият държавен глава е син на бялата американка Ан Данам и студент от Кения.

След като препратил вица до няколко свои приятели, магистратът сериозно се разтревожил от постъпката си, която сам определя като неприемлива. Той осъзнал, че вицът може да се изтълкува като расистко послание и споделя, че не може да се оправдае по никакъв начин.

„Положението ми не позволява да разпространявам подобни шеги. Не искам да се оправдавам, но не съм изпратил писмото, защото е на расистка основа. Просто въобще не харесвам Обама и се подведох от настроението, което анекдотът създаде” – обяснява се съдията.

Столицата на щата Монтана

Разкаялият се Сибал е насрочил дело, по което самият той ще бъде обвиняем. Поддръжници на Обама го призоваха да си подаде оставката, защото според тях грубо нарушил принципите на демокрацията. Ричърд Сибал е назначен за шеф на федералния съд през 2008 година от тогавашния президент Джодрж Буш.

Това е вицът, предизвикал прецедента в съдебната система:

„Чернокожо момченце пита своята майка, защо тя е бяла, а то толкова черно. Тя отговаря: Не се тревожи за това, Баракчо. Не мога да си спомня абсолютно нищо  от този купон, а ти имаш късмет, че не лаеш“

Самият  Обама е сериозно критикуван от опозицията в Конгреса, заради поредица от неадекватни мерки против икономическата криза. Много американци го обвиняват, че с негово благоволение съвсем законно се източват банковите и пенсионни спестявания на обикновените граждани, под различни благовидни предлози.

Обама пее:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *