Скрит витамин в бирата и млякото ни прави по-силни, по-елегантни и по-здрави!

Пийте бира за здраве!

Ако планирате да изпиете една биричка с мача довечера, ето добри новини. Бирата може да съдържа витамин, който да се бори със затлъстяването и да подобри мускулната сила, казват учените. „Молекулата-чудо”, която е открита в млякото и може да присъства в бирата и някои храни, няма странични ефекти, а може дори да удължи живота.

Единствената пречка е, че молекулата, наречена никотиамид рибозид е много малка и трудна за синтез. Учените в Швейцария провели експерименти върху мишки и разкрили потенциала на молекулата. Резултатът бил впечатляващ.  Витаминът изглежда предотвратява затлъстяването. Екипът от учени установил, че мишки, подложени на богата на мазнини диета, при приемане на никотинамид рибозид качвали значително по-малко тегло- 60% от контролните мишки. И никоя от тях нямала индикации за диабет, за разлика от другите мишки. Мишките хранени с добавка на никотинамид рибозид за период от 10 седмици имали по-добра издържливост и били в по-добра форма, това показва изследване на техните мускулни влакна под микроскоп. Молекулата действа в клетката, където ускорява метаболизма, подобно на ресвератрола във виното.

Никакви странични ефекти не били установени при експеримента. „ Изглежда наистина клетките използват това, от което имат нужда

Two beer or not two beer?

и когато имат нужда, останалото оставят настрани без да се трансформира във вредни продукти”, обясняват учените. Мишките, които били хранени с молекулата дали по-добри резултати на тестовете за загуба на топлина. Учените вярват че увеличението на витамина отразява подобрение във функцията на митохондриите, които снабдяват клетката с енергия. Те участват още и в процесите на стареене. Учените се надяват, че стимулирането на тяхната функция с никотинамид рибозида може да доведе и до други полезни ефекти за здравето.  Но молекулата е трудна за синтез и е изключително малка. В момента не може да се измери концентрацията й дори в млякото и следователно не е възможно да се знае колко трябва да изпием, за да наблюдаваме ефекти. Изследванията ще продължат и с хора в бъдещето.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *