Седемте предизвикателства на Хопите, които ще доведат човечеството до съвършенство! Виж тук:

Хопите

  Хопите са коренното население на земите, които днес са федерален резерват в Аризона. Според легендите на това индианско племе хората на земята ще минат през 7 предизвикателства. Ако успеят да ги преодолеят, те ще се присъединят към семейството на боговете. Синият Гарван – един от все още практикуващите и дълбоко уважаван шаман на племето, твърди, че в момента светът се опитва да преодолее четвъртото си предизвикателство.

Според древните митове на племето преминаването от един цикъл в друг е съпроводен от травматично пречистваме. Хопите смятат, че по време на първия цикъл Върховният Създател Конкачила (Великият Баща) е сътворил човека. Той му заповядал да живее в хармония с природата и го предупредил, че всеки път, когато наруши баланса ще трябва да се пречисти и да поиска прошка от Майката природа. Конкачила създал хората несъвършени, за да могат те да се поучат от грешките си и по този начин да достигнат мъдрост е съвършенство.

Великият Баща предупредил човека, че след всяко пречистване хората ще минават и през физическа трансформация – телата им постепенно ще се отьрсват от животинската си форма и ще стават все по-близки до тези на боговете. Хопите смятат, че всеки етап на пречистване настъпва след появата на 9 събития, които коронно променят живота на планетата.

Първото пречистване е станало чрез огън. Екип от специалисти, събран от световноизвестния учен проф. Фредерик Малкум, смята че това е периодът на вулканичните изригвания на територията на Аризона, когато по земята е крачел първият ни прародител – хомо еректус.

Хопите твърдят, че второто пречистване е станало чрез леда или както смятат учените – ледниковият период, през който са живели еволюиралите примати – неандерталците.

Третото пречистване е било чрез водата. Според легендите на хопите водата от цялата земя се надигнала и от това наводнение били оцелели само един мъж, двамата му сина и техните семейства. След като водата се снижила, по-големият син потеглил на запад и основал племето хопи. По-малкият, който имал светла кожа, светли очи и коса отвел семейството си на изток. Специалистите са на мнение, че тази притча е много близка до библейското сказание за Ной и големия потоп.

Според древните предания на племето четвъртият цикъл е свързан с въздуха. Учените тълкуват това все още несбъднало се предсказание с радиацията. Екипът на професор Малкун счита, че между предсказанията на хопите и природните катаклизми от преди стотици хиляди години има пряка връзка. Професорът, който е признат за най-големия експерт по етнология на древните народи, е прекарал голяма част от живота си, контактувайки с шамани от различни племена, населяващи Северна и Южна Америка. Те го наричат Нокзкатоку – Бледоликият, който се вслушва в шепота на духовете.

Скала с пророчества на хопи - общ вид и детайл

„Катаклизмите, причинени от огъня, водата, въздуха и леда се интерпретират от древните народи и цивилизации по доста сходен начин. Те обясняват природните явления най-вече с богове, митологични същества и свръхестествени събития, като всяко племе или народ има свои собствени тълкования. Предизвикателството, пред което аз и моите колеги сме изправени, е да отделим истинските факти от суеверните обяснения, които са се превърнали в митове“, казва професор Малкун. Според събраните от него легенди, предсказания и притчи жреците на племето хопи смятат, че краят на четвъртия цикъл ще настъпи, когато се изпълнят деветте поличби. Според хопите това са:

1-ви знак. Бял човек с две лица ще завладее индианските земи. Едното му лице ще е усмихнато и ще предлага мир, стока и съвместно съжителство. Другото е лошо и алчно. То ще изгони племената от домовете им, ще изстрелва огън от дълги тръби и ще ги зарази със странни болести. (Професор Малкун смята, че това предсказание е свързано с идването на пилигримите, а по-късно и войниците, въоръжени с пушки, както и с едрата и дребна шарка.)

2-ри знак. Земята ще бъде завладяна от белия човек, който ще се придвижва на къщи, които се търкалят на дървени кръгове. (Според професора това са каруците на преселниците.)

3-ти знак. Белият човек ще донесе със себе си големи красиви животни, върху които той сяда, за да ходи, и други – с рога на главата, с млякото на които се храни. (Ученият счита, че това са конете и кравите.)

4-ти знак. Железни змии ще кръстосват земята (железопътните релси).

5-и знак. Небето ще бъде обхванато от мрежи (електрическите и телефонните жици).

6-и знак. Каменни реки ще покрият земята (пътищата).

7-и знак. Морето ще почернее (петролните и нефтени разливи).

8-и знак. Младежи с дълги коси ще учат и следват нашия начин на живот (хипитата).

9-и знак. От небето ще падне гигантски огнен камък и ще рани Майката земя смъртоносно.

(Професорът свързва това с падането на голям метеорит – събитие, което според учения ще се случи в близките 10-15 години.)

Хопите вярват, че Майката природа стига до момент, в който се възобновява и преражда. Този момент настъпва, когато тя трябва да се отърве от паразитите, смучещи кръвта й, да пречисти тялото си и да спаси милионите си деца от унищожение.

Древното племе вярва, че всички същества на земята са свързани с невидими нишки, които съвременният човек е отрязал, провъзгласявайки се за върховен господар на природата. Хопите вярват, че ако човечеството прекъсне духовните си връзки със земята и не успее да спази законите на Върховния Създател Конкачила вероятността то да оцелее е много малка. Всъщност преданията и прозренията на хопите са прости, като всяка велика мъдрост. Техният начин на живот и мироглед би трябвало да се изучават във всички училища, за да могат нашите деца да станат по-мъдри и да разберат, че животът, даже и на малката мравка, е безценен. Че е много по-лесно да унищожиш, отколкото да съградиш, но че разрушавайки частица от природата, убиваш и част от собствената си душа. И че е време да се замислим кои сме, как живеем и какво бихме могли да направим сега и днес, за да могат нашите деца да не повтарят грешките ни и да живеят по-добре.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *