Свещен връх в Хималаите убива жените!

Връх Канчендзьонга

Връх Канчендзьонга се намира в Хималаите и е висок точно 8586 метра. Това е и гробът на едни от най-опитните жени алпинисти.

Жените пожелали да покорят върха не се връщат никога оттам. Големият опит не им помага. Например – топ алпинистката на Полша, Ванда Руткевич, загива под Канчендзьонга, а е покорила няколко върха над 8000 метра, включително и Еверест. Подобна съдба сполетява и  рускинята Екатерина Иванова, която тръгва да го изкачва  в мъжка експедиция. По пътя се отлепва козирка от замръзнал сняг, повлича Екатерина в бездната и не и позволява да се върне. Герливде Калтербрунер от Австрия е погълната от невидима сила, минути след като е стъпила на върха, а словенката Мария Франтар пада в пропаст. И българка пада курбан на този връх.  Това се случва през1994 година. Тогава първата ни алпинистка Йорданка

Йорданка Димитрова

Димитрова, прави опит да изкачи осемхилядника, но никой не знае дали е стъпила на него, просто защото остава завинаги горе. Преведено от местния език, Канчендзьонга всъщност значи  „Петте съкровищници на големия сняг”. Тибетците считат върха за свещен и покоряването му е светотатство.

Загинал алпинист на Хималаите

Първи видели върха отблизо са британците  Джо Бенд и Норман Харди, през далечната 1955 година. Алпинистите стигат върха, но не го изкачват, зачитайки обичаите на местните хора.  Това се превръща в неписано правило за алпинистите. Но скоро то бива нарушено от  две експедиции –японска и руска, през 1989 година, които правят траверс на върха.Това отприщва необяснимите жертви и то само на жени

Още една жертва на планината!

алпинистки. Според вярванията на местните хора, щом върхът е свещен, той е обгърнат от енергия, обитава се от божества, затова не бива да се осквернява от човешкото присъствие.  От своя страна учените обясняват феномена с климата. Канчендзьонга е върха с най-обилния  снеговалеж и е най-доближен до Индийския океан. Това, според учените,  го излагало под влиянието на силните мусони. Но, дали това обяснение е достатъчно, че да разгадае  смъртта и то само на жените, дръзнали да покорят върха?

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/YC9sBo1WHXA

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Свещен връх в Хималаите убива жените!"

  1. Pingback: Камера засне дух в кафене | Електронен вестник "Сияние"

  2. Pingback: keto drink

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *