Сан Марино: само 30 000 души живеят в най-старата република

Сан Марино

  Сан Марино е най-старата република в света. По време на италианския си поход Наполеон Бонапарт минава покрай границите на малката държава. Възхитен от достойнството на нейните граждани и техните демократични традиции, той казва: „Необходимо е да пазим Сан Марино като пример за свобода!“ Днес една от главните улици в страната носи името на корсиканеца.

Основател на държавата през IV век е митичният строител свети Мариний. Според преданието той пристига от остров в Далмация и работи като зидар в град Римини. По време на гоненията срещу християните от император Диоклециан, бяга и се крие в полите на планината Титано. Там изгражда малка църква и така поставя основите на Сан Марино. Богатата римлянка Феличисима, приела християнството, му дарява планината Титано.

За улеснение на туристите в планината Титано има лифт, с който се минава от едно към друго ниво в града

През XIX век миниатюрната република дава подслон на много италианци, борци за обединението на страната Джузепе Гарибалди по-късно е толерантен към желанието на държавата да не бъде включена в Италия.

Сан Марино успява да запази своята независимост и до днес. По-голямата част от 30 000-ното население на малката република са италианци. Те се радват на един от най-високите стандарти на живот в света.

Почти цялата територия на Сан Марино може да се види от върха на планината Титано. Гледката към околността е възхитителна. Като на длан се вижда и автопистата в Имола.

На самия ръб на планината са кацнали трите величествени кули. Те са построени през XI – XIV век. Свързани са с непристъпна в миналото крепостна стена. Първата кула, известна като замъка Гуаита, е най-древното крепостно съоръжение не само в Сан Марино, но и в цяла Италия. Строителството й датира от XI век, като след това е претърпяла и доста промени. Въпреки многобройните реконструкции и досега е запазен първоначалният й строг и скромен вид. Кулата днес е символ на Сан Марино и присъства на герба. Другите две кули са Де Ла Фрата и Монтале.

Историческият център на града се намира в подножието на стените.

Залата на парламента

Това е едно страхотно място с живописни квартали и безброй кътчета, от които се виждат трите кули. За радост на туристите има асансьор в самата планина и с него лесно се минава от едно на друго ниво в града.

Сан Марино има няколко интересни, макар и сравнително малки музеи, в които се стичат посетители от цял свят. Музеят на оръжията е разположен в кулата Де Ла Фрата. Началото му е свързано с богатия местен жител Джовани Джорджети, който през 1956 г. дарява личната си колекция. Експонатите са разположени в 4 зали. Те показват развитието на хладното и огнестрелното оръжие – от топорите от XV век, през доспехите и алебардите до винтовките от края на XIX век.

Музеят на Хипократ привлича тези, които се интересуват от медицина и фармация. В него могат да се видят голямо разнообразие от медицински инструменти, използвани в древни времена. Има и магически талисмани, характерни за първите стъпки на медицината.

Музеят на античните оръжия е във втората кула

Музеят на филателията и нумизматиката също предлага интересна сбирка. Известно е, че колекционирането на марки и монети е много популярно хоби за местното население.

He бива да се отмине и музеят на автомобилите. В него са изложени над 100 модела коли и мотоциклети. Там се пазят и автомобили на знаменитости, а също и няколко модела от Формула 1.

Голяма градска забележителност е и дворецът Палацо Публико.

Тук може да се види бронзовата статуя на свети Мариний. Площадът пред Правителствения дворец се казва, разбира се, „Свобода“.

Катедралата на Сан Марино

Сан Марино е интересна страна и с факта, че в нея реално не съществуват градове, а замъци и енории. Това административно деление е запазено от 1463 година насам. Промени са настъпвали единствено в броя им.

 

Раят на шопинг маниаците

Сан Марино отдавна се слави като рай за шопинг маниаците, по-голямата част от които са летовници в близкия Римини. Безмитната зона дава редица предимства. Всичко, което се пазарува тук, е с 20% по-евтино от Италия. В Сан Марино се намират най-малко 10 средни и големи аутлети, които предлагат световни марки с намаление от 30-70% през цялата година.

 

Царството на аутлетите

Най-известният сред туристите аутлет е Big Chic или San Marino Factory Outlet. Изборът на луксозни брандове в него обаче е ограничен. Тук могат да се купят непретенциозни, но качествени дрехи и обувки.

Недалеч от Big Chic е аутлетът Area. Там са представени марки като Prada, D&G, Armani, Versace, Ferre, но въпреки това не е интересен за взискателните клиенти, които търсят последния писък на модата. В аутлета се продават най-вече стари колекции.

Далеч по-претенциозен е търговският център Park Avenue. Тук се предлагат най-модните и луксозни стоки от прочути марки, а в сезона на разпродажбите намаленията стигат до 50%.

 

Палта от норка и чинчила

В Сан Марино има 2 големи кожени фабрики. В тях може да се купи изгодно палто от норка, чинчила, лисица. Цените са ниски дори за Италия, обясняват запознати. Палто от норка до коленете струва около 2000 евро. Кожени якета на не толкова популярни италиански марки могат да се намерят дори за по 100 евро в малките магазинчета, пръснати из центъра на града.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *