Ручей с жива вода в кв. Бояна пази от болести

"Боянската църква"

  Ручей с лечебна вода е една от най-големите атракции в столичния кв. „Бояна“. Разположен на метри от една от най-красивите църкви у нас – Боянската, пред него се струпват дълги опашки от хора, желаещи да вкусят чистата му магическа течност. Според запознати тя е толкова бистра и свежа, защото се спуска направо от върховете на Витоша, а в състава й има десетки полезни вещества, които лекуват и пазят от болести.

Местни вярвания и легенди от последните няколко века носят, че ручеят се е появил на мястото от само себе си. Никой не копал, за да добие вода от него, а той сам избил от земните недра. Легендите твърдят, че най-здравите църкви и градове се строят до силни и лечебни водоизточници, а според запознати този е един от тях. Изворът е още от римско време, но чак през 1200 г. в близост до него българите по тези земи вдигнали зданието на Боянската църква. Докато изграждали грандиозната постройка, те утолявали жаждата си с чистите му води и се зареждали със сили и енергия, за да изпълнят богоугодното си дело.

До чешмата, скрита в началото на гората, се стига по тясна пътека между вековни дъбове, която е означена с табела. Самата пътека пък свършва в края на ул. „Жива вода“ в кв. „Бояна“. Всеки ден мястото става сборен пункт на десетки софиянци, които пристигат с по няколко огромни бутилки, за да си налеят от магическата течност.

През зимата чешмата, от която блика чудодейна вода, рядко замръзва

Твърди се, че водата минава през сребърни руди, а среброто, както знаем, убива всички бактерии и микроорганизми. Така тя е гарантирано защитена от болести.

Температурата на водата от чешмата винаги е една и съща – около 20 градуса, свидетелстват жителите на квартала. Дори в най-горещото лято тя не се покачва, а зимата чешмата рядко замръзва дори при най-лютите студове. Жителите на столичния квартал са убедени, че причината за това е високата минерализация на живителната течност. Точно тя прави вкуса й изключително мек и приятен. От 70-те години на миналия век са правени изследвания на състава на водата и те са показали, че е с много високо съдържание на сребро. Според учените, взели проби от извора, вероятно потокът минава през сребърна жилка, която го обогатява и превръща в еликсир за изцеление.

През годините на мястото се приписват десетки чудеса заради качествата на живата вода. Твърди се, че по време на турското робство сляпа жена, която всеки ден ходела да плиска очите си и да пие от извора, се изцелила. За кратко време тя прогледнала и оттогава местните нарекли чешмата Живата вода и Чудотворния извор. По-късно на същото място била вдигната каменна плоча, за да отбележи важността на чешмата.

Хората, които най-често имат възможност да пият от специалната планинска вода, разкриват, че тя наистина помага при много проблеми.

Действието й срещу възпалени венци, грипове, всякакви вируси, бактерии, рани и пъпки от всякакъв характер е незабавно. Освен това тя помага и при уморени очи и заболявания.

Някои жители на столичния квартал пък я използват, за да чистят с нея в домовете си. Те твърдят, че сребърната вода е най-добрият дезинфектант вкъщи, а за да останат по-дълго пресни зеленчуците, плодовете и месото, ги пръскат с нея. Така убивали всички бактерии по храната и запазвали качествата й.

 

Помага при епидемии

От години жителите на кв. „Бояна“ са убедени, че за да са в добра форма, им помага именно водата от сребърната чешма. Още от времето на турското робство хората по тези места били сякаш благословени да ги подминават всякакви страшни болести и епидемии. До голяма степен имунитетът им се дължал именно на среброто във водата, която пиели. Скъпоценният метал не позволявал на микробите да се разпространяват и така заразата да пламне сред населението.

 

Не мухлясва

Според местните едно от доказателствата за специфичните качества на сребърната вода е, че тя не се разваля и не хваща плесен. Съдържанието на благородния метал не позволява в течността да се развиват някакви бактерии. Веднъж напълнена в съд, тя запазва качествата си много по-дълго от обикновената вода и може да се консумира седмици наред.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Ручей с жива вода в кв. Бояна пази от болести"

  1. gold account   08.10.2012 at 23:33

    Мини проточния озонатор за вода „Ozone Boy“се монтира директно на всеки стандартен чучур на чешмата. Захранва се самостоятелно от вграден в него хидрогенератор на ток. След пускане на водата, произведеният, вследствие на коронарен електрически разряд озон, прониква в течащата вода и се получава озонирана вода.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *