Речен камък с лика на Дева Мария се появи в Дупница

Ликът на Богородица държаща младенеца е изписан върху този камък намерен в река Бистрица

Ангелите идват на земята, за да ни помагат, твърдят ста­рите хора. Дали е така, никой не може да каже със сигурност, но е факт, че понякога наистина се случват чудеса. Силистренското село Кайнарджа е типичен пример за това. От няколко седмици стотици хора се стичат в къщата на местна възрастна жена, за да се докоснат до ореховото пънче с образ на светица, ко­ето тя намерила в двора си. Преди години пък Богородица се появила върху прозорец и стъписала всички, които успе­ли да я зърнат.

 Мария Прахова разчист­вала съчки, когато попадна­ла на необичайното дърво. За секунди спряла погледа си върху него и видяла чо­вешко лице – резките по повърхността му наистина наподобявали уста, очи, вежди и нос. Тя не повяр­вала на очите си и пови­кала съседското момче да погледне. То от своя страна потвърдило, че вижда съ­щото.

 Из селото веднага се раз­чуло и тълпа от любопитни люде се стекла към къщата на баба Мария. Местният свещеник заявил, че това е ликът на царица Десисла­ва, съпруга на българския владетел севастократор Калоян – така, както е из­ографисана в Боянската църква.

 Местните смятат, че пънчето има лечебна мощ. 63-годишният Иван Загоров споделя, че имал проблеми с високо кръвно, но след като се докоснал до чудо­дейния лик, здравословното му състояние значително се подобрило.

 Съселяните му потвърж­дават думите му и твърдят, че и на тях е помогнал да се изцерят от досадни болежки.

Пън с човешки лик лекува в село Кайнарджа

  В Кайнарджа мистич­ни случки е имало и друг път. 78-годишната Маринка Станева разказва, че когато била малка, ликът на св. Богородица се явил върху прозореца на къща. Тя изтичала да го зърне и се кълне, че наистина бил там. „С очите си го видях!“, категорична е Станева.

 Образът на Божията май­ка се е появявал и в Дупница. Преди няколко години в градския парк „Рила“ беше открит камък с нейния лик. Уникатът беше изва­ден от река Бистрица при извършването на изкопни дейности за строителство­то на развлекателен ком­плекс.

 „Това е истинско чудо! Не съм виждал друго такова творение на природата!“, не скри вълнението си архиерейският наместник Георги Паликарски. Камъ­кът, който е с диаметър 50 см, в момента е изложен в местен параклис.

 Върху своеобразната икона наблюдателни граж­дани разпознаха и обра­зите на други двама све­тци – св. Петка и св. Мина. Първата, която видяла не­обичайното природно тво­рение, била дупничанката Дени Милева. Тя твърди, че от слънчевите лъчи около образа на Богородица, държаща Младенеца, се появявал ореол.

 Интересна подробност е, че малко след намиране­то на мистериозния камък, местните феодали братя Галеви бяха арестувани. По-суеверните дупничани веднага констатираха, че в това няма нищо случайно. Те навързваха фактите – появата на иконата в реката и ареста. И до днес някои са убедени са, че става въпрос за възмездие свише.

 Само два месеца преди това в Дупница се случва и друго чудо – Света Пет­ка оживява в градската църква. Очевидец е 82-годишната бивша сладкарка Анка Янева. Тя  разказва, че иконата на светицата в храм „Св. Георги Победо­носец“ е започнала да примигва с очи и да мърда с пръсти.

Необикноменото яйце - слънце

  Първоначално жената си помислила, че полудява, затова извикала младото момиче, което продава све­щи да погледне. Девойчето също било категорично – иконата махала и примигва­ла досущ като жива. Баба Анка твърди, че св. Петка й помогнала да пребори теж­ка болест, която от години я мъчела.

 Божествени знаци са се появявали и на други мес­та из страната. Само преди година и половина в село Алеково мъж различи Исус Христос в ствола на дърво. Любопитното е, че лицето се виждало най-добре по залез слънце и не толкова ясно през останалата част на деня.

 Преди броени дни пък учителят Илия Ангелов от Сандански откри яйце, върху  което  е  изписано слънце от едната страна, а от другата – образът на Богородица.

 „Както всеки ден към 17,30 хранех кокошките. Видях яйцето и го взех в ръцете си. Гледам – образувание в средната му част. Казах си, че много прилича на слънце. После го завър­тях и що да видя – сякаш е нарисувана Богородица с Младенеца“, разказва даскалът.

 Негова приятелка, която има дарба да предсказва бъдещето, му заявила, че чудното яйце е дар от природата.

 Заръчала му много да го пази и да го показва на болни хора, защото има лечебна сила. Съгражда­ните на Илия толкова се развълнували от новината за необикновеното яйце, че дори му предложили да го откупят. Най-високата цена, която обявили била 700 лв., но Ангелов категорично от­казал.

 Върху камъчетата от Кръстова гора също ясно личат образи на светци. Наблюда­ват се и очертания на кръ­стове. Посетителите често си ги вземат за вкъщи – да пазят домовете им. Чудо­дейната местност в сърцето на Родопите е считана за едно от малкото места в света, където Господ има връзка със земните хора. Свидетели разказват, че по време на нощните бдения имали видения. Твърдят, че след една от литургиите на небето се появил целият Йерусалим, който сияел сред звездите. Други пък се кълнат, че през нощта над храма „Света Троица“ висял огромен светещ кръст.

 Според духовници обра­зите на светци не се появя­ват случайно в последните години. Това било знаме­ние, описано в Библията – че трябва да се смиряваме повече и да загърбим лошотията и материалното.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *