Разпродават имотите на Мишо Бирата

Скандално известният Михов бе намерен мъртъв в хотелската си стая край Правец

  В Русе най-после извадиха за продан имотите на мистериозно починалия бизнесмен Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. Публичната им продан ще продължи един месец и на 30 август вече ще се знаят имената на новите собственици.

На тезгяха са резиденцията в парка „Липник“ и магазини в търговския комплекс „Дунав“ в центъра на града. Съобщението е публикувано в електронния регистър на публичните продажби. Имотът в красивия парк „Липник“ е бивша резиденция на Тодор Живков, вдигната през 1965 г. Апетитната сграда се простира на 1094 кв. м, а началната й оценка е 134 397 лева. Земята около резиденцията обаче си остава държавна собственост.

Най-скъпият имот в търга е хотелски комплекс "Дунав" в центъра на Русе

Бившата областна управителка на Русе Мария Димова беше подсъдима точно заради замяната на резиденцията срещу пет апартамента в дунавския град. От тази замяна се беше възползвал Мишо Бирата. Прокуратурата твърдеше, че при заменката е дадена фалшива оценка на имотите и държавата е загубила близо 700 хил. лева. Съдът обаче оневини бившата областна управителка.

Другият имот, който сега заминава на търг, е част от комплекс „Дунав“ и се простира на площ от 1 256 кв. м в самия център на Русе. Сега там се намира магазин „Билла“. Площта на имота е 1256 кв. м, а цената е 1 128 553 лв.

В комплекс „Дунав“ са обявени за публична продан и още няколко по-малки магазина, собственост досега на Мишо Бирата. Цените им са различни – от 28 хил. до 65 хил., а общата им сума надхвърля милион лева.

След като бизнесменът се пресели в отвъдното, се оказа, че само в Русе той владее 32 имота, но и огромни борчове. Затова богатствата на Мишо Бирата бяха описани от съдебен изпълнител.

47-годишният Михаил Михов, който беше собственик на пивоварната „Леденика“ и президент на федерацията по баскетбол, изненадващо бе намерен мъртъв в хотелската си стая край Правец през 2011 г. Обявено бе, че е починал от остра коронарна недостатъчност, но останаха да витаят всякакви съмнения.

Името на Мишо Бирата се свързва най-вече със скандалните записи между Бойко Борисов, Ваньо Танов и Антоний Странджев. В тях Борисов нарежда на Танов да изтегли митничарите от завода за бира „Леденика“, собственост на Михов. В друг запис Странджев разкрива какво му е споделил бизнесменът. Бирата му признал, че си плащал на всички власти и недоумява защо го тормозят.

Приживе Мишо Бирата отричаше да са негови думите, които излизат в записите. Негов адвокат обаче се оказа, че е Сашо Пенов, който по онова време е шеф на правния отдел на експрезидента Георги Първанов. Той е нает да защитава пивоварната на Бирата, след като Агенция „Митници“ отнема лиценза на данъчния й склад. В изтеклия запис Бойко Борисов казва на Ваньо Танов, че е поел ангажимент да не закача Мишо Бирата, тъй като за бизнесмена и проблемите му с митническите власти се е застъпил Георги Първанов. След като на „Дондуков“ 1 научиха, че съветникът Сашо Пенов е защитавал пивоварната в съда, той е освободен от поста си в президентството.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *