Продават незаконно маймунки за домашни любимци – глобата е хиляди левове

  Любящ, красив и очарователен, не е агресивен, социализиран, обича да играе с деца и други домашни любимци, не пропускайте възможността!“. Това е текстът на обява в интернет за маймунка бебе от породата капуцин, която се про­дава от частно лице.

 Притежателят на жи­вотинчето се намира в Божурище, но освен го­рното описание, место­положението и имейл за обратна връзка, друго не е споменато в съобщението. Търговците на маймуната са наясно, че сделката, която предлагат, е в пъ­лен разрез със закона за защита на животните, об­народван преди 4 години.

 Нормативният текст гласи, че не се допускат внасяне, придобиване, продажба, притежаване и отглежда­не на маймуни от разред примати, както и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове.

 Въпреки законовата за­брана и солените глоби от хиляди левове за на­рушаването й предлагане­то на екзотични домашни любимци  е  все  по-разпространено. Маймуна, която има регистрация в регионална екоинспекция и разрешително от екоминистерството, е истинска рядкост. Повечето живо­тинки минават границата под прикритие, наврени в специално приготвени убежища и тайници.

  Стъпят ли на родна земя, собствениците им не губят време и започ­ват да ги пласират с обяви в Интернет, надявайки се че мераклия за екзотич­но животно винаги ще се намери.

 Най-много се харчат именно маймунките, защо­то много хора мечтаят да се сдобият с човекоподобен питомник вкъщи. Те не се спират дори пред цената на известните с палавия си нрав животинки, която ва­рира между 2 и 10 хиляди лева, в зависимост от поро­дата, възрастта и грижите, полагани за маймуната.

 Маймунката в домашни условия е обречена на бавна смърт, тъй като е невъзможно човек да оси­гури нормални условия за здравословното й същест­вуване, предупреждават еколози. Маймуните са силно социални животни и домашното отглеждане ги обрича на емоционална инвалидност, без семей­ство и конкуренция със себеподобни.

 Бъдете сигурни, че ако бъде оставено само, жи­вотинчето бързо започва да проявява психически смущения. Почти вина­ги то е травмирано, тъй като преди това е взето от групата, в която е родено, транспортирано е в пове­чето случаи неправилно, сменяли са се много вре­менни гледачи и т.н.

 И при най-голямо стара­ние, не можете да осигу­рите правилно хранене на животното поради липса на съответните продукти в България. Маймуните имат нужда от големи ко­личества клонки и листа, за да имат здрави зъби и нормално храносмилане.

  Маймуната може да бъде опасна и за самите хора. Опитомяването им като домашни любимци често води до озверяване, агресия и проявяване на жестокост към човешките обитатели на дома.

 Пример за това е случ­ка от преди години, когато български летец донесъл на съпругата си като пода­рък от Африка маймунка. Жената започнала да се грижи за животното като за дворно куче. Вързала го със синджир до къщата и го хранела с попара от хляб.

 Маймуната толкова озверяла, че един ден, до­като стопанката сипвала порцията й храна, скочила и издрала цялото й лице с острите си нокти.

Подобни агресивни про­яви могат да имат и най-кротките на вид примати. Те не усещат силата си и в процес на игра могат да направят опасни захапвания със зъбите си, тъй като в нормалния живот сред природата се отнасят така със себеподобните си, без да има сериозни последи­ци от това.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Продават незаконно маймунки за домашни любимци – глобата е хиляди левове"

  1. Анонимен   19.02.2016 at 20:56

    Много тъпа статия

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *