Петя Славова – съдружник на Цветан Василев в Корпоративна банка

Петя Славова

  Две от банките, които са близки до властта, вече официално са заедно в бизнеса. „Инвестбанк“ на скандалната Петя Славова, близка до Цветан Цветанов, е крупен акционер, в Корпоративна търговска банка от приятелския кръг на Бойко Борисов. Това сочат документи в търговския регистър, публикувани през последните дни.

В акционерната книга на Корпоративна банка пише, че „Инвестбанк“ притежава над 25 хил. акции от капитала. Това нарежда Петя Славова сред наи-големите акционери в банката на властта. Левовата равностойност на акциите, притежавани от Инвестбанк в КТБ, е милион и половина.

В същото време данни на финансови анализатори сочат, че „Инвестбанк“ и БАКБ на Цветелина Бориславова са сред най-застрашените от фалит. Запознати с бизнеса на бившата сервитьорка твърдят, че като е станала съдружник на Цветан Василев в Корпоративна банка, тя се опитва да смуче високи дивиденти от парите на държавните предприятия, които стоят на депозит в трезора на Цветан Василев, и така да се спаси от кризата.

Цветан Василев

Няколко са банките, които правителството на ГЕРБ открито облагодетелства като слага парите на държавата при тях. Най-големият пай е за Корпоративна банка на близкия до властта и до ДПС Цветан Василев. Там са 70 процента от парите. Сред фаворитите по депозирани държавни пари се нарежда и банката на Петя Славова, която има бизнес в курортите по планините и ще се облагодетелства от закона за горите. Източници твърдят, че там са не по-малко от 80 милиона от парите на държавните предприятия. Освен това правителството на ГЕРБ и лично вътрешният министър Цветан Цветанов побирали за нея, за да върти парите на стотици общини в страната.

След като купува над 25 хиляди акции от трезора на Цветан Василев, на практика Петя Славова яко ще се облажи от държавните средства там. Те са отпуснати от правителството на нисък лихвен процент по депозита, а се раздават на високи нива по кредити на фирми.

Банката на Петя Славова нашумя покрай липсващите пари на корпоративни клиенти. Бившият главен счетоводител на банката Петър Маринов дори даде пресконференция за това как са раздавани необезпечени кредити, както и за нагласени данни за дебита по депозитни сметки. Според изявленията на Маринов корупцията стигала до БНБ, където служители си затваряли очите за нарушенията.

Служител на “Инвестбанк“ е и скандалният Георги Цветанов, който е основен свидетел по делото “Октопод”. За неговото свидетелстване има съмнения, че е поръчано от близки до Корпоративна банка и властта кръгове.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *