Патриарх Неофит сам си пере дрехите

Патриарх Неофит

  Тих и изключително скромен е новият български патриарх Неофит, издават служителите, заети да осигуряват бита на главата на църквата ни. Бившият русенски митрополит се премести в София в началото на май и вече обитава апартамента, в който живя и покойният дядо Максим на столичната ул. „Калоян“.

Неофит дълго отказваше да дойде в големия град, където е шумно и мръсно, но в крайна сметка склони, за да движи по-добре църковните дела, а и като патриарх той изпълнява и ролята на софийски митрополит. Жилището бе напълно ремонтирано, въпреки че патриархът нямал никакви изисквания и служителите му избрали мебелите и подредбата по свой вкус.

В ежедневието си дядо Неофит също не проявявал никакви претенции. Досущ като Максим и той се хранел само с постна храна и обичал простните български манджи като леща чорба, гъбена супа и баница със спанак. Най-странното било, че се грижел сам и за чистотата си и отказвал да дава дрехите си за пране. Сам ги търкал и гладел, защото така бил свикнал още от монашеските си години. Било му неудобно жена да се докосва до бельото му.

Единствено официалните му одежди се поддържали от домакина на патриаршията, защото са от специални материи и се давали на химическо чистене.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *