Откриха пещера пълна с гигантски полускъпоценни камъни!

пещерата

В Мексиканската пустиня Чиуауа на дълбочина от 305 метра, учените спелеолози се натъкнаха на пещера пълна с гигантски планински кристали. Пещерата разполага с 170 големи кристали, най-големият от които е по-дълъг от 11 метра.

Всичките са кандидати за книгата на рекордите „Гинес“. Кристалите се формирали от подпочвените води, наситени с калциев сулфат, които се отоплявали от проникването на магмата. Когато преди около 600 000 години магмата започнала да се охлажда, минералите почнали да се отделят от водата и да растат, докато през 1985 година миньорите не изпомпват всичката вода от пещерата.

На пръв поглед, тъй като кристалите приличат на гигантски ледени висулки, изглежда, че в пещерата трябва да бъде много студено.

Спелеолог

                 Но в действителност, температурата там е супер гореща – 44.4 градуса и влажност на въздуха 90-100%, заради което и пещерняците носят защитни костюми.

Е, няколко смелчаци се опитват да влязат в пещерата и без костюми, но не за дълго. В момента пещерата е затворена за посетители с тежки стоманени врати, за да се  запази по-добре това природно чудо за идните поколения.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/pbHMpeb_Zj0

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *