Откритие: Три Луни се разбили в Земята и потопили Атлантида

Една от представите за Атлантида

  Четири Луни е имала Земята преди около 30 000 години. Три от тях не издържали на притеглянето и се разбили на повърхността й. Единствен последният сателит – Луната, устоял на гравитацията. Нейното влияние върху Земята станало причина за множество катаклизми, сред които е потъването на Атлантида. Това е теорията на австрийския инженер Ханс Гербигер, една от многото за изчезването на митичния континент.

Древногръцкият философ Платон пръв го описва в своите „Диалози“. Той говори за могъща държава, разположена на запад, отвъд Херкулесовите стълбове (Гибралтарския проток -б.а.). Тя разпространила влиянието си над цялото Средиземно море и Египет. Според „философските размисли“ на великия грък богът на морето Посейдон получил Атлантида след подялбата на земните владения с братята си Зевс и Хадес. Посейдон създал атлантите от връзката си със смъртна жена и ги дарил с непознати дотогава знания и възможности.

Тризъбецът, символ на могъществото на бога на морето, всъщност изобразява трите планински върха на митичния остров, издигащи се над морето. Много от съвременните атлантолози пък твърдят, че големите пирамиди в Гиза са копие на митологичните планини на Атлантида.

Предположението за изчезналия континент отдавна се е превърнало не само в теория, но и в отделна наука. Антрополози, етнолози, геолози и археолози са посветили знанията и кариерите си на Атлантида. Те обясняват много от неизяснените исторически загадки с нея. Като например, че именно високоразвитата цивилизация на атлантите е предала познанията си на древните египтяни и маи. Сред силните аргументи на учените са доказателства, които те откриват в митовете. Те са събрали множество легенди от фолклора на Древен Египет, Австралия и северните части на Европа и Азия. Във всички се споменават Заветната земя.

Като пирамидите в Гиза, са били планините в Атлантида

Потопът и гневът на боговете решили да накажат хората заради тяхното неподчинение и вироглавство. Според преданията всевишните избрали единствения праведен, който ще запази вярата и ще предаде знанията на новото, пречистено от греха поколение.

Легендите за пришълците от Запад са част от египетската, вавилонската и шумерската митология. Те разказват за непознати пришълци, говорещи неизвестен език. Атлантите започнали да обучават местните хора как да изработват оръжия, да строят градове, да броят, да отмерват времето и да правят вино.

Легенди за пришълците съществуват и при народите от Централна и Южна Америка. В тях се разказва за оцелели бежанци от Изток, чийто остров бил разрушен след чудовищен катаклизъм. Те научили местните жители на неизвестни дотогава изкуства и познания.

Атлантолозите се позовават и на книгата „Подземният свят“, написана през XV век от немския йезуит Атанасиус Кирхер. В нея той открито заявява съществуването на потъналия континент. Като доказтелство за своята теория той прилага древна египетска карта на неизвестен малък остров.

Линиите, отбелязани на картата, съответстват на откритите по-късно в дълбините на океана, но неизвестни по онова време. Монахът твърдял, че картата била изнесена от римляните след смъртта на Клеопатра, през 30 г. преди Христа.

Изследователите на Атлантида се позовават и на факта, че древни държави като Египет и Мексико имат сходни архитектурни конструкции, погребални ритуали и писменост. Учените подчертават удивителните сходства между пирамидите, каменните саркофази, мумифицирането и йероглифното писмо. Освен това те посочват почти еднаквото разпределение в кастите, култа към Слънцето, почти еднаквата система в изчисляването на времето и удивително развитата астрономия. Учените са убедени, че ацтеките, инките, майте и египтяните са обучавани от атлантите, които намерили спасение по техните земи след катастрофата.

Засега теорията за съществуването и потъването на Атлантида остава недоказна научна теория. Въпреки това легендата за потъналия континент поражда вяра в съвършенството на човечеството. Вяра в едно общество, което е загърбило насилието и е достигнало така силно желаната мечта за равноправие. Мечта, в която са вярвали велики хора като Томазо Кампанела, Томас Ман и Жан-Жак Русо. Мечта, която единствено Холивуд може да превърне в реалност. Засега.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *