Остров Кижи блести отдалеч със своите църкви

Остров Кижи

  Музеят на открито „Кижи“ съхранява шедьоври на руската дървена архитектура, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това невероятно късче земя се намира в северната част на Онежкото езеро в Карелия.

Из цяла Русия до ден днешен са запазени образци на старата дървена архитектура, но в „Кижи“ се намират едни от най-известните и най-изкусно изработени църкви..

Те са на различна възраст. Най-старите са от XIV век. Част от тях са били пренесени на острова от други места, за да бъдат съхранени и достъпни за разглеждане. Музеят е създаден през 1960 г. и днес притежава колекция от 89 сгради. Любопитно е, че за тяхното изграждане не са използвани никакви пирони. Отделните дървени елементи са изкусно сглобени от старите майстори.

Прекрасните църкви

Туристите пристигат до чудния остров с круизни кораби от Петрозаводск. Още от водата се виждат величествените църкви. Архитектурата на храмовете е смела и утопична и в пълна хармония с околната дива природа. Най-забележителната църква сега е Преображенската със своите 22 позлатени кубета. Тя е построена през 1714 г., в епохата на Петър Велики. Отдалеч силуетът й е пирамидален, а погледнат отблизо, буди възхищение с невероятното разнообразие на отделните си детайли, издялани от борово дърво. Кубетата са с различна големина, разположени са в пет реда и придават на храма причудлив вид – той сякаш е излязъл от някоя руска приказка. В ярък слънчев ден кубетата блестят, по залез са пурпурни, а в облачно време – сребърни. Храмът е ориентиран точно по посоките на света и ако се погледне отгоре, има формата на дървен кръст.

Църквата „Преображение“ е съхранила най-добрите традиции на северната дървена архитектура, но демонстрира и желанието за блясък и елегантност, характерни за руската култура през XVIII век. За съжаление не са известни имената на майсторите, създали това чудо. Легендата разказва за дърводелеца Нестор. Когато завършил своя шедьовър, той хвърлил брадвата във водите на езерото Онега и казал: „Не е имало и никога повече няма да има друга такава!“.

Дървената камбанария

В тази църква има и една много интересна икона, на която Исус е изобразен с червена руска рубашка. Изкуствоведи обясняват, че иконописците били самоуки и не познавали църковните канони. Имали задача да нарисуват Христос и след дълъг размисъл решили, че само с такава рубашка може да бъде облечен един толкова специален човек, какъвто е Божият Син.

Другата забележителна църква в „Кижи“ е „Покров Богородичен„, издигната през 1764 г. Тя е по-малка от Преображенския храм, но впечатлява с резбованите дървени стълбове с които е украсена фасадата й. Туристите се впечатляват много и от камбанарията, построена през 1874 г. В епохата на Петър Велики този черковен двор – двата храма и камбанарията, са били заобиколени от стена. Тя се е запазила до средата на XVIII век. Сега може да се види само в старите гравюри.

Сред частните сгради в музея на открито най-красива е архитектурата на къщата, пренесена от село Ошенево. Тя е построена през XIX век и в нея на два етажа под един покрив са събрани работни и жилищни помещения, фасадата е украсена с разкошни резби. В музея „Кижи“ е съхранена и дървена вятърна мелница. Казват, че е единствената оцеляла в Карелия.

Вятърна мелница

С кораб и хеликоптер

За да стигнете до остров Кижи, първо трябва да спрете в град Петрозаводск, който е най-големият в Карелия. Оттук тръгват круизните кораби към забележителния музей на открито. Разстоянието между Петрозаводск и Кижи е около 68 км. Достъпът до шедьоврите, особено през лятото, е много лесен. Тогава круизните кораби и кометите се движат непрекъснато заради големия поток туристи.

До остров Кижи имат достъп и корабчета, които тръгват от съседна Финландия. През зимата до световноизвестния руски музей може да се стигне само с хеликоптер. Цената на билет за круизен кораб от Петрозаводск до Кижи и обратно е 2500 рубли (около 120 лева) за възрастен и 1250 рубли за деца. Входният билет за музея е около 30 лева. На брега на Онежкото езеро има хотел, от прозорците на който се вижда великолепната Преображенска църква. Той е известен и с вкусната домашна храна, която предлага. Цената на стаите е приблизително от 40 до 250 лева.

 

Първите заселници

Кижи е заселен в Ранното средновековие. Първите обитатели идват на острова през X-XI век. Археолозите са намерили от този период закопчалка на наметало. На карелски език думата „кижат“ означава бурно, бясно веселие, вакханалия. Според изследователите названието на острова показва, че на това място някога са се извършвали езически обреди. През XIII век тук пристига мощен поток от руски емигранти от Псков и Новгород. От този период са находките на фрагменти от глинени съдове. Днес те са изложени заедно с други експонати – каменни сечива, древна керамика, фотографии, показващи процеса на разкопки, както и реконструкция на древни предмети, в експозицията „Археологията на Кижи“. Тази изложба се помещава в стара дървена плевня. В края на XVI век на острова е имало 44 селца. От тях досега са се запазили само две – Ямка и Василево. Те се намират в централната част на острова и влизат в рамките на музея „Кижи“. Повечето от къщите в тях са архитектурни паметници.

 

Между Швеция и Русия

Северната област Карелия има бурна история. В древността в нея живеят племена от угрофинската група. Постепенно проникват и славяни, които развиват селското стопанство и производството на сол. В края на XIII век шведите превземат част от Карелия и вдигат крепост в град Виборг, която е запазена и до днес. През 1478 областта става руска територия. В следващите векове тя е ту притежание на Швеция, ту на Русия. Сега Република Карелия е част от Руската федерация.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *