Остров Бали – екзотика и мистика в едно

Остров Бали

  Бали е невероятно живописен тропически остров в Индонезийския архипелаг. Благодарение на пищната си девствена природа, той е известен като острова на боговете. Кратерите на вулканите стърчат между непроходимата тропическа джунгла и зелените хълмове, а голяма част от разхвърляните наоколо оризища, плавно преминават в златисти пясъчни плажове. Жълто-белите пясъци потъват в кристалния лазур на океана който според местните легенди приютява душите на умрелите.

Преселилите се в паралелния свят души излизат на повърхността на осолената от сълзите на близките им вода, носят се върху разпенените вълни и нашепват нежни псалми на потомците си. След като морските талази ги докарат до брега, душите стъпват на пясъка и започват ефирните си танци до сутринта, осветени от сребристите лъчи на лунната светлина. Това е предание, в което местните хора вярват и до днес и поради тази причина те превръщат погребенията в тържества, а нощите – в химерни магически празненства.

Бали слива природата, архитектурата и изкуството и ги превръща в екзотично кълбо. Ако изберете подходящ маршрут, можете да се насладите на летния мусон и на зимните виелици в рамките на един ден. Островът е известен и под името „Земята на хилядата храма“, което се дължи на факта, че 95% от населението са индуси. Будистките светилища са известни не само с прекрасните си постройки и градини, но и с ритуалите, свързани с Рамаяна и Махабхарата.

Популярният танц баронг изобразява сцена от Махабхарата. В нея Сухадева достига безсмъртие. Тази история не е много популярна в Индия сред религиозните общности. Традиционната сцена, костюмите и музиката превръщат танца в незабравимо зрелище, където митологичният могъщ звяр Баронг помога на Сухадева за да победи Рангда – злата вещица. Друг популярен танц е кечак, който се основава на притча от Рамаяна, която започва своя разказ за изгнанието на Рама, като завършва с отпразнуване на неговата победа над Равана.

Това, което е характерно за Бали, е, че всяка фамилия има свой храм, големината на който зависи от финансовия просперитет на семейството. Повечето от свещените постройки са посветени в чест на хиндуисткото триединство Брахма, Вишну и Махешвара. Нефамилните са издигнати от монаси, пристигнали в Бали от Индия и далечни земи или от кралете, управлявали острова. Днес, създадените за медитация места където представителите на висшите касти са почитали всемогъщите, са достояние на всички, които искат да се помолят или просто да се насладят на изкуствените езера и потоци и да се отморят сред красиво оформените огромни градини.

Ако решите да посетите Бали, трябва да имате предвид, че почти всички храмове отварят вратите си само за хора, облечени в традиционния саронг. Но даже и тези, които спазят дрескода, могат да видят статуята на триединството, която се пази в изолирано помещение, само веднъж годишно по време на храмовите фестивали.

За сметка на това туристите могат да карат целогодишно сърф, да видят от близо действащия вулкан Кинтамани и водопада Гитгит.

 

Танци до зори

След като се насладите на местните традиционни представления, можете да отидете в някой от денонощните клубове където ще послушате джаз, диско, реге или paп. Независимо от клуба, който изберете, трябва да знаете, че там се танцува до изгрев слънце, а алкохолът се сервира в неограничени количества.

 

Жасминов ориз, куркума и джинджифил

Жасминовият ориз, каквото и да означава това, е в основата на местната кухня. Ако добавите куркума и джинджифил, ще се потопите изцяло в манджите на острова. Кокосът, фъстъците и скаридите са също неизбежна част от екзотиката на острова. Ако попаднете там и не сте привърженик на вкусовите експерименти, можете да намерите и много ресторанти, които сервират „тривиална“ европейска кухня.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *