Органичното мляко лекува сърцето

Органичното (натурално) мляко съдържа доста повече полезни мастни киселини, отколкото се предполагаше досега. Значението на откритието е огромно, тъй като редовната консумация повишава здравето на сърцето, предпазва от инфаркт и инсулт. Това става ясно от научен доклад на американски експерти, оповестен в медиите миналата седмица.

мляко и здраве

„Пиенето на необработено биологично мляко със сигурност занижава в пъти рисковите фактори за сърдечно – съдови заболявания. Отдавна се знае, че то е добро за човешкото здраве, но едва сега разбрахме, че балансът на Омега-3 мастните киселини е по – благоприятен от този на повечето продукти. До този момент Омега-3 се търсеха най – вече в океанските риби и лененото семе”, коментира водещият автор на проучването проф. Чарлс Бенбрук.

Експертът уточнява, че биологичното мляко се получава от крави, хранени по натурален начин на пасището с тревисти растения, съдържащи висока концентрация на Омега-3 мастни киселини. Млякото на животните получаващи фуражни смески съвсем не е толкова полезно, а когато се смеси с химически подобрители, напълно губи своята стойност.

По време на работата си, изследователите извършили проучвания върху 384 проби от органични и конвенционални пълномаслени млека, събирани през последните 18 месеца от различни ферми в САЩ. Въпреки че концентрацията на мастни киселини е почти една и съща при всички образци, органичното мляко съдържа невероятните 62% повече Омега-3 и 25 на 100 по – малко Омега-6.

Експерти по храненето потвърждават, че Омега-3 киселините предлагат огромни ползи за здравето и хората трябва да бъдат насърчавани да приемат повече от тях. Освен в млякото, може да ги намерите в океанските риби и морските дарове, лененото семе, зелето.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *