Опасен вирус краде тайните ни от Skype

Троянски кон отвлича банкови карти

скайп

Нова особено опасна вирус кампания върви в момента по Скайп, съобщиха западните медии. Хакери разпращат спам анонс, при чието прочитане / активиране потребителят автоматично се пренасочва към зловреден софтуер от семейство Zeus (Зевс). Самото съобщение гласи „You received a new message from the Skype voice mail service” (Имате ново съобщение от гласовата майл услуга на Скайп).

Вирусът Зевс е от типа Троянски кон, който краде банкова информация. Основно се разпространява чрез сваляне (даунлоуд) на файлове от мрежата или схеми със съобщения. За първи път е идентифициран през 2007 г., но придобива широка популярност две години по – късно. През 2009 –а американска компания за интернет сигурност установява, че Зевс е виновен за кражбата на лични данни от над 74 000 ФТП акаунта, някои от които собственост на солидни банкови корпорации, НАСА, и водещи интернет портали за пазаруване.

Сегашната цел на вируса не е по – различна. Чрез Скайп се опитва да се добере до конфиденциални данни от атакувания компютър, като основният таргет е информация за оторизация в различни сайтове и банкови карти. Опасността е доста голяма, тъй като съобщението идва от надежден източник и хората принципно са склонни да се доверят на Скайп.

Само допреди три дни антивирусните програми не са могли да засичат вируса, който се намира в прикачен файл в съобщението. Съветите на специалистите са директно да изтривате подобни съобщения, ако получите нещо подобно. След това задължително актуализирайте (ъпдейт) антивирусните дефиниции на софтуера за защита и сканирайте целия си компютър.

Троянецът Зевс в акция:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *