Нов съюз „СДС – Ахмед Доган“ спасява сините!

Румен Христов

  След като биха шута на Иван Кос­тов, в СДС се оглеждат за нови ко­алиционни партньори, без които влизането им в следващия парламент е немислимо. Засега седесарите активно обсъждат вариант за общо явяване с НДСВ и ВМРО на бившия пловдивски кмет Славчо Атанасов. Разговорите за това текат от няколко месеца, а един от основните двигатели в преговорните процеси е Coломон Паси, близък както до сините, така и до жълтите.

 Идеята е тази коалиция да събере старите седесари, кои­то бяха изхвърлени от синята идея, когато Костов превърна СДС в партия в средата на деветдесетте години на мина­лия век, твърдят посветени в заверата. Депутати от парла­ментарната група на СДС не са много сигурни, че това ще е достатъчно, за да бъде прескочена бариерата, и тайно се надяват на по-сигурен, макар и скандален вариант. Според тях, ако лидер на сините ста­не Румен Христов, пътят към коалиция с ДПС е широко отворен.

Ахмед Доган

  „Още ко­гато бяхме на власт, а Костов беше премиер, Ру­мен Христов защитаваше идеята, че тряб­ва да се коалира­ме с Доган, за да из­караме втори мандат. Най-силните защитници на тази идея тогава бяха Дан­чо Цонев и Христо Бисеров“, спомнят си сини депутати. Според тях е много възмож­но Доган да образува поредния десноцентристки алианс, в който съвсем естествено могат да влязат и от НДСВ. Според наблюдатели Ахмед Доган иска нова дясна леги­тимация и едва ли не нарочно направи пауза в управление­то, за да може да подготви обръщането на платната на партийния кораб.

 „ДПС се свързва много силно с тройната коалиция и спешно се нуждае от знаци и символи, които да проме­нят нещата“, казаха политически анализа­тори, близки до турската пар­тия. Според тях абревиатурата СДС би свършила чудесна работа в преориентацията на Доган, който се договори с Борисов още в началото на този ман­дат. „Неслучайно Бойко му даде медийна империя и не закача никого от ДПС. Готвят се да управляват заедно, а след като се освободихме от Костов, имаме шанс да вле­зем в схемата, защото СДС все още е марка“, споделят с надежда посветени в коа­лиционната интрига сини де­путати.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *