НБУ откри първата специалност за разработчици на електронни игри!

Създаването на игри е сериозен бизнес

Най-после и в нашата страна ще има университетска програма, която да кове кадри за гейм индустрията.

Тази специалност ще се нарича „Технологии за компютърни игри“ към дисциплина „Информационни технологии“ на НБУ.  Бурното развитие на електронните игри, мултимедията и развлекателния софтуер въобще доведе до съвсем закономерното вдигане на интереса към кариера в тази сфера.

Още повече, че всеки ден в нашата страна студията, които разработват компютърни, конзолни, уеб-базирани и игри за мобилни устройства расте. Заплатите в тези студия са на европейско равнище, нямащи нищо общо с българските.

Средната заплата при  тях е 3000 лв, като началната за девелопър е от 1200 лв за начинаещ нагоре. Това не е изненада, защото те са във възход – гейм индустрията – планира да приключи годината с $ 67 милиарда приходи и да постигне $ 82 милиарда през 2017 г.

Въпреки това, досега българските гейм разработчици трябваше да се самообучават с книги и уебсайтове. Така те не се сдобиват с достатъчен набор от умения, а софтуерните фирми страдаха от постоянен недостиг на компетентни, адекватно обучени и квалифицирани разработчици.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/6ciS2uwyla0

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *