На пазар за човешки органи!

жертви на алчните трафиканти

В момента все повече медицината се отваря за бизнеса, няма нищо лошо, но трансплантацията на органи се е превърнала в нещо подобно на автопазар. Да погледнем данните, предоставени от застрахователните компании и болниците в САЩ.

Средните цени за трансплантация на органи са: бял дроб- 116 400 долара, бъбрекът върви 91 400, а сърцето се харчи за 57 000 долара. Бърза сметка доказва, че човешкото тяло след смъртта  струва цяло състояние. Стига се дотам, че дори и екзекуциите днес са съобразени с пазарната икономика. В момента смъртните присъди в Китай, най-големият износител на органи, се изпълняват според … поръчките! Например ако в момента има търсене на бъбреци, дробове или сърце, осъденият на смърт получава полагаемия му се куршум в главата, а ако са необходими роговици, моля сервирайте смъртоносното олово  – в гърдите. Това накара обществеността да заподозре китайското правителство в користни подбуди. Защото след последните промени в китайското законодателство,  списъка с престъпленията, заслужаващи смъртна присъда бая е нарастял.
България не стои встрани от тази „бизнес“ тенденция, например да си припомним скандала с  нелегалния канал за трафик на „донори“ от Шуменско към Истанбул. Тогава бяха закопчани Анелия Жекова, Ясен Янков и Мартин Василев, които били продали по един от собствените си бъбреци. Те получиха и обвинение, че след като разпродали собствените си органи са се заели с набирането на мераклии за разфасоване, като се споменаваха цени от 2500 до 5000 долара на бъбрек. По-рано, още през 2002 година германската полиция  арестува българския бизнесмен  Димитър Белчинов. Находчивият българин през 2001 година разпраща  по болниците оферти от рода на „Ние предлагаме пресни органи в перфектно състояние“.

участник в трафика

Няколко години по-късно пък в Италия разбиват друг канал. В Калабрия бяха повдигнати обвинения на 57 души италианци и българи за трафик на органи, нелегални имигранти и склоняване към проституция.
А пък нашата сънародничка Мариана Тодорова, на 27 години, държи рекорда на черния пазар за най-дъмпинговата цена от към 2000 лева. Толкова е получила за бъбрека си. Нейната история разчувства иначе суровите англичани преди известно време. Дамата е била измамена от посредник , а именно  – от самата Анелия Жекова, спомената по горе.  Отначало на  Мариана са обещали 1500 паунда, с които да си вземе къща, но след измамата едва успява да купи … телевизор!

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *