Нашенка се грижила за гримът на Шарън Стоун

Шарън Стоун

  Яна Стоянова се занимава със специални ефекти и киногрим от 13 години. Завършила е художествено оформление и анимация във ВИТИЗ в класа на Стоян Дуков. След това специализира киногрим във Виена при Дани Беленц. Яна е представена в най-престижното списание в САЩ и света за киногрим Make-up Artist Magazine по препоръка на главния му редактор, който високо оценява работата й.

Малцина са тези, които са виждали Шарън Стоун без грим. По случайно стечение на обстоятелствата Яна Стоянова е трябвало да гримира звездата от „Първичен инстинкт“. Но Яна не вярва в случайности. За да се озовеш на точното място и в точното време, трябва да поработиш преди това по въпроса.

„Точното място“ не е някое студио в Холивуд, а столицата Тбилиси. „Точното време“ се оказва премиерата на американския филм на Рене Харланд за петдневната война в Грузия, в които Яна е гримьор на Кийра Найтли.

Яна Стоянова в прегръдките на Крисчън Слейтър

Шарън е специален гост на грузинското правителство за благотворителната вечер.

Яна разказва за тази „случайна“ среща с магнетичната звезда: „Шарън е страшно красива жена. Не са много звездите, които и без грим изглеждат така зашеметяващи. На шията си носеше кожена лента. Знаех, че като малка е правила опит да се беси и по този начин крие белега си. Гримът, който поиска, бе стилът на нямото кино от 30-те години. Беше със семпла черна рокля, някаква „пухкавиня“ вместо шал на раменете и уникално красиво сребърно бижу“.

Когато Яна влиза в стаята, Шарън настойчиво се разправя с фризьора, че иска „свободна прическа, а не замръзнала коса“. Междувременно й правели масаж на краката. „Рекох си, че ей сега ще ме изпрати да си вървя“, споделя Яна. Личната асистентка на звездата я помолила да дойда след 15 минути.

От напрежение Яна безцервмонно заявява на Шарън: „Не знам какво харесвате… Предлагам ви само мигли и нямам намерение да слагам прекалено грим“. Тя ме погледна и преди да припадна каза, че точно това е искала. Яна забелязва някаква млада жена, която се излежава на дивана и се усмихва на всичко. Оказва се, че това е сестрата на Шарън Стоун, която също поискала мигли и малко грим. След премиерата звездата от „Първичен инстинкт“ специално спира до Яна, докато я чакат първите мъже на Грузия. „Благодари ми и казва, че е постигнала ефекта, който искала. Шарън има много хубава кожа и бе с достатъчно ярко червило и малко грим на очите. Не беше сложно, но ме трогна вниманието й – споделя Яна, но понякога и не ми върви.“

Яна освежава грима на Ричард Койл

Поканена е да гримира Джон Траволта при посещението му наскоро в България. Тя вече работи по договор за друг филм. Водещата й гримьорка Елиън Ситън е категорична: „Съжалявам, но не мога да те пусна да гримираш Джон Траволта„. „Щях да умра, защото Траволта и Де Ниро са ми сред любимите актьори“, казва Яна.

За филма „Петдневната война“, който я среща с Шарън Стоун, има незабравими изживявания. Когато се развиват действителните събития, тече Олимпиадата в Гърция и почти никой не обръща внимание какво се случва в Грузия.

За да направи сцените максимално достоверни, режисьорът отказва компютърни ефекти. „Снимахме неща, които вероятно никога няма да ми се случат, а може би и изобщо в света на компютърната анимация. Това означава 70 танка в кадър, хиляди души масовка, 500 доброволци от грузинската армия.

На снимачната площадка с Анди Гарсия

Над главата на актьора Рупърт Френд прелитат три изтребителя МиГ и той точно тогава и нито секунда по-късно трябва да каже репликата си, иначе самолетите вече са изчезнали от обсега на камерата“, обяснява Яна.

Тя е работила с Анди Гарсия, Вал Килмър, Крисчън Слейтър и е персонален гримьор на Итън Хоук. За нея работата с Хоук е като сбъдната мечта. Този актьор я поразява като дете във филма „Обществото на мъртвите поети“ и „Ум, белият делфин“. За него казва, че е страхотен човек и невероятно интелигентен. Като дизайнер на грима измислих за ролята му да „татуирам“ малък сокол над китката, която се виждаше непрекъснато в кадър. „Хоук играеше състезател на бързи коли.

Направихме му белези като от счупено стъкло и изгаряния.

Гримът освен визия разказва за историята на образа отпреди да го видим на екрана в ролята“, казва Яна. Тя работи и във филма „Пътят назад“ на Питър Уир, където частват Ед Харис, Колин Фарел, Джим Стърджес. Този филм дава възможност на Яна не само да посети Индия и Мароко. Един ден нейният шеф Ед Кенрикес й се обажда по телефона, за да й съобщи, че ще бъдат номинирани за „Оскар“ за грим. Тя си спомня: „И когато трябваше да се определят гримьорите за наградата на Академията, влязох в залата на славата. Никога няма да забравя как стоях пред входа. Звъннах на колегите да ме вземат, а те ми казаха да влизам. Ама как да вляза бе, хора, вие луди ли сте?“. Пред най-добрите гимьори в света, Хенрикес каза: „Благодаря на нашата колежка Яна Стоянова от България, която беше напълно равностойна с нас“. Трябвало да стане и да се поклони, а там бил Рик Бейкър, гримьорът със седем Оскара и други звезди от бранша. „Хората, които бях виждала само по книжките, стояха там. Беше страхотно!“, казва Яна.

За свое най-голямо професионално постижение смята участието си като главен гримьор във филма „Непобедимите“. Избира я личният гримьор на Силвестър Сталоун. „Първата седмица работех с каскадьорите. Към края дизайнерът на Сталоун ми каза: „Ти си моят втори човек“, разказва тя.

Яна има една голяма мечта – българите да докажат, че наистина са много талантливи. Да ги наемат по тази причина, а не защото са евтини източноевропейци.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *