Най-шантавите сгради на бившия СССР са в Красноярск! – виж снимки

призраците на СССР

В цяла Русия, разпадането на Съветския съюз остави стотици хиляди изоставени фабрики, военни подразделения, гробища, оборудване и други предмети, необичайни, пристрастяващи и мистериозни.

Те често са обект на внимание от т.нар. сталкери, които ги демонтират за скрап. Красноярск също не е изключение и там тези обекти са в изобилие. Ето няколко от тях.
Град Диксон
Някога оживено, днес селището е почти безлюдно. То се състои от

Диксон

две части – на континента и на остров Диксон. Островът е почти напълно изоставен, там действа само едно полево летище и то отвреме на време, когато има експедиции към Северия полюс. След перестройката, последните обитатели на острова се преместват да живеят в континенталната част на града. В момента десетки домове са изоставени, заедно с цялата си покъщнина и книги. В училищната библиотека  все още е пълна с учебници, а училищните лаборатории с  реактиви и лабораторна стъклария.
Железопътна линия Салехард – Игарка

Жп-възелът

Това е част от железопътен възел на линия, построена още през 50-те години на миналия век по заповед на Йосиф Сталин. Тази линия е водила към зловещите лагери ГУЛАГ. Клоновете на  лагерите са само на няколко метра от линията. Конструкцията е трябвало да бъде напълно завършена до 1955 г., но работата по нея била прекратена веднага след смъртта на Сталин и е напълно изоставена. Страшните лагерите ГУЛАГ били премахнати и изоставени преди близо 60 години.
Изоставена ракетна база на Специалните ракетни сили

Ракетен шлюз

Близо до Красноярск има няколко изоставени ракетни бази. Местоположението на някои от тях е добре познато на красноярските сталкери.  Най-популярна е изоставената ракетна база в близост до ваканционното селище „Червен Оранч“. Около нея е пълно с хангари и други съоръжения. Но най-интересните помещения се намират под земята. Това са взривени или запълнени с бетон  силози за ракети, както и много други интересни неща. На обектите работят активно ловци на скрап.
Дом на културата „Фантомът на комунизма“
Старата и изоставена къща на културата на града, красноярските

Призракът на Комунизма

сталкери са я нарекли „Призракът на комунизма.“ Ужасното състояние на сградата я прави привлекателна за снимане на различни пост апокалиптични клипове и филми, Така тя става  особено популярна сред местните продуценти и  феновете на индустриалния  туризъм.
гр. Косисти, Таймир

гр. Косисти, Таймир

Изоставеното село е кръстено на едноименния нос на полуостров Таймир от местните, но официалното му име всъщност е било – „Москва-279“. Селището се намира на брега на морето на Лаптев. Самото село е съществувало като придатък към летището. Това е  бивша военна база и  е създадена още през 1939 година. Около нея се е помещавал и щабът на военновъздушните сили на отбраната за този край. Интересното е, че летището не е бетонна ивица, вместо това се използва дълга плитка речен чакъл. Скоро след разпадането на СССР съветските войски са изтеглени, а превозните средства изоставени. Само за две години след изтеглянето на военните, градът престава да съществува.
Регионалният комитет на КПСС на Красноярск
Строителството на огромната сграда започва още през 80-те години. Според проекта, в тази сграда след изграждането й трябвало да се премести териториалната администрация. През 90-те години сградата била почти завършена. Постройката е била много елегантна, има дори и две нива под мазето. Според градска легенда, имало и още по-долен етаж, който в момента се битава от бездомници. Интересни обекти наистина, но да си припомним, че и в България има доста подобни такива, за тях ще поговорим следващия път.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *