Мръсният въздух отключва куп болести

  Мръсният въздух отключва повече болести в човешкия организъм от генетично заложените, твърдят американски учени от университета в Южна Каролина. Гените определят само една четвърт от здравословното състояние на човека. Специалистите са анализирали резултатите от над 100 различни медицински разработки, които изследват генетичната връзка между наследствеността и здравето.

„Ролята на наследствените фактори за развитието на заболяванията често е силно преувеличена. Гените със сигурност са фактор за здравето на човека, но това влияние възлиза на не повече от 25%. Останалото зависи от начина на живот, вредните навици и най-вече от околната среда„, казва доктор Джоузеф Спор, един от ръководителите на изследването. Според него най-голяма вреда на организма причиняват стресът, наднорменото тегло, високото кръвно, липсата на физическа активност и замърсената околна среда.

„Хората поглъщат храната си бързо на крак, защото са силно стресирани и нямат достатъчно време да се насладят на обедната си почивка. Този стереотип на хранене се прехвърля и в ситуациите, когато те наистина могат да получат удоволствие от блюдата, но не го правят. Съвременният работещ човек обикновено изгълтва вечерята си пред телевизора, без да си дава сметка какво точно яде. Това поведение води до натоварване на стомаха, лошо храносмилане и наднормено тегло. От своя страна тези фактори повишават кръвното налягане, ускоряват сърдечната дейност и отключват пътя към по-сериозни заболявания“, споделя доктор Спор.

Според резултатите от изследването заседналият начин на живот и глобалното замърсяване на околната среда са също един от основните причини за съвременните болести.

Много хора поставят на първо място алкохола и тютюнопушенето. Но много други са на мнение, че поемани в умерени количества, тези нездравословни навици всъщност помагат на хората да се отпуснат и преборят стреса и депресиите. Това не казва разбира се, че те са полезни. Просто има фактори, които са много по-разрушаващи за здравето“, допълва доктор Спор. Той твърди, че 1-2 цигари на ден и половин бутилка вино разтоварват организма много по-добре от ежедневната консумация на успокоителни хапчета.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *