Морските Алпи – рай за любителите на слънчеви плажове и снежни пързалки

  Само на стотина километра от Ница се намират едни от най-красивите алпийски курорти. Те се извисяват като балкон над водните простори на Средиземно море. Туристите остават очаровани от контраста между синия Лазурен бряг и заснежените алпийски върхове.

Ски курортите край Ница са предназначени за туристи, които не желаят да се откажат от изискания градски комфорт, но в същото време искат да се насладят на девствената природа. В тях от средата на декември до средата на април могат да се карат ски на височина от 1150-2800 метра над морския бряг. В същото време само за около час туристите могат да бъдат в Ница, Кан, Антиб, Монако под топлото средиземноморско слънце. Скиори, които обичат да се спускат по тези места, твърдят, че им излиза по-евтино, отколкото на Боровец и Банско, а обслужването е фантастично.

Град Валберг

Ница е безспорната столица на Лазурния бряг но тя е и център на департамента Алп Маритим, като от неговата територия е планинска. Един от най-известните курорти тук е Изола 2000. Намира се едва на 90 км от Лазурния бряг и слънцето на Ница. От Ница до долната станция на лифта пътуването отнема около час. По тази причина туристите имат уникалната възможност дори в рамките на един ден да се потопят в лазурните морски вълни и да покарат ски.

В сърцето на Южните Алпи, близо до италианската граница, Изола 2000 разполага със ски зона, която има над 120 км писти на височина от 1800 до 2610 м над морското равнище. Те са предназначени за всички категории скиори – от начинаещи до професионалисти. Освен ски в курорта могат да се карат кънки, сноуборд, моторни шейни. За начинаещите има три ски училища. Сред интересните места е и Дворецът на водните спортове, в който има басейн, водни каскади, зали за скуош, фитнес и други развлечения.

Изола 2000 е най-старият ски курорт в Южните Алпи. Началото му е положено през 1960 г, когато англичанинът Питър Бомфри предлага да се направи зимен курорт на платото Шастийон.

Днес това място е известно с изключително богатото си културно и природно наследство и разнообразието от развлечения за млади и стари.

Уникалността на този алпийски курорт се усеща веднага – достатъчно е от засне хълмове да се отправи поглед в посока към Тиренско море и могат да се видят слънчевите отблясъци върху вълните.

Въпреки необичайното географско положение склоновете на Изола 2000 са покрити с дебел слой сняг през целия сезон. За него се разчита не само на природата, но и на стотиците оръдия за изкуствен сняг, които са навсякъде.

Хотелите в курорта са приятни и комфортни, има и голямо изобилие от магазини. За най-добър хотел се смята „Дива“, който е типична френска хижа, обзаведена с класически английски мебели. Намира се на хълм над курорта, точно до ски пистите. Всички стаи са с южно изложение и имат тераси. Хотелът е известен с изключителното си обслужване и изискана кухня. Неговият готвач е работил доскоро в парижкия Риц твърдят ценители на това място. Не е чудно, че пътеводителят Michelin нарича „Дива“ Перлата на високопланинските хотели. Друг интересен курорт е Орон Сент Етиен де Тине. Той има 135 километра писти, а денивелацията е над 800 метра. Тук има хотели и хижи за всякакви вкусове и предпочитания. Те предлагат добро съотношение между цена и качество. Трасетата тук обаче са по-подходящи за по-компетентните скиори и сноу-бордисти. И този алпийски курорт разполага с всички съвременни условия за спорт, развлечения и почивка.

 

Природен парк Пенкартур

Валберг – място за семеен отдих

Валберг е китно градче, което се отличава от другите курорти в лазурните Алпи със своята невероятна природа! Разположен е на гористо плато, заобиколен от борова гора. Оттук се открива спираща дъха панорама към алпийските заснежени върхове. Този курорт е ориентиран към семейни почивки и предлага възможно най-добрите услуги за деца, така че техните родители да бъдат свободни и да се наслаждават на почивката си. В курорта има открит отопляем басейн, отворен през цялата година, а също и планетариум. Десетки са маркираните пътеки за разходки, като туристите тук често се отдават и на конна езда.

 

Купонът е в Ле дез Алп

Ле дез Алп е доста по-отдалечен, на около 300 км от Ница, но тук сезонът започва от 22 октомври. Лифтове бързо изкачват скиорите до ледника, а из курорта се движи безплатен автобус. В курорта има два сноупарка и специална зона за ски скокове. Участъците за фрийстайл и фрийрайд са отбелязани на картата с буквата S. В разгара на сезона ски картата за 6 дни е 188,10 евро за възрастни, а 141,10 – за деца от 6 до 13 години.

 

Природният парк Меркантур

Меркантур е парк, разположен в Алпите и известен със своята популация от вълци. Това е невероятно място с богат, но малко изучен растителен и животински свят. От 2007 г. учените тук работят по безпрецедентен проект за Европа – извършват опис, истинска инвентаризация на всички представители на флората и фауната, което ще позволи да се запази екосистемата в сегашното й състояние. Инициатор на проекта е европейски консорциум от големи природни музеи и ботанически градини, водени от Националния музей по естествена история на Фанция. Проектът ще приключи през 2017 г. Учените вече са установили хиляди видове насекоми, мекотели, паяци, лишеи и мъхове, включително няколко десетки вида, неизвестни за науката. Паркът обхваща 2450 кв. км на границата на Италия и Фанция. Езерото Лак д`Алос се счита за най-голямото високопланинско езеро в Европа.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *