Митко Каратиста аут от Надзорния съвет на ЧЕЗ!

Митко Каратиста

  Точно след месец скандалният бизнесмен Митко Каратиста няма да е член на Надзорния съвет на ЧЕЗ – България, научихме от служители във фирмата.

На 20 юни е насрочено общо събрание на съвета на акционерите. Сред точките в проекта са промени в надзорния съвет на дружеството. Един от членовете сега е Димитър Стефанов – Митко Каратиста. бивш шофьор на сикаджията Румен Николов – Пашата, който е близък с Бойко Борисов.

Акционерите на чез са решили да изгонят Митко Каратиста след скандалите с цената на тока и протестите през февруари. Точно тогава излезе името на човека на ГЕРБ, който беше назначен на високия пост, след като Бойко Борисов взе властта през 2009 година. Когато избухнаха протестите за цената на тока, Митко Каратиста се покри в чужбина заедно с приятелката си, която е общински съветник от ГЕРБ.

Румен Николов - Пашата

Деликатно името на Каратиста не е споменато в документа, с който се свиква общото събрание на ЧЕЗ. В него е посочено, че като член на надзорния съвет ще бъде освободен Лъчезар Борисов, а мандатът на друг – Владимир Йоханес, ще бъде удължен. В същото време пише, че ще бъде освободен и друг член на надзорния съвет, без да се споменава името му. Според източниците това е именно Митко Каратиста, който заедно с Лъчезар Борисов е вторият българин с висок пост в електроразпределителното дружество. От поканата до акционерите става ясно още, че ще бъдат избрани и нови членове на мястото на Митко Каратиста и Лъчезар Борисов.

Каратиста е сред най-доверените лица на Румен Николов.

По време на мутренските години той е негов личен шофьор, а след това става управител на фирмите му, които са със скрита собственост в офшорни зони.

Каратиста бе заподозрян от протестиращите, че е сложен в надзорния съвет от ГЕРБ и през него минават парите от комисионите за управляващите, които се изнасят в чужбина.

Според запознати това е и една от причините за поскъпването на тока, което изкара недоволните българи на улицата.

Източниците ни в ЧЕЗ твърдят, че акционерът в лицето на чешката държава бил принуден да назначи подставеното лице на ГЕРБ в надзорния съвет, за да няма проблеми с бизнеса в България. Веднага след като Борисов паднал от власт, било насрочено и общото събрание, на което Митко Каратиста ще бъде изхвърлен деликатно от висшия мениджмънт на ЧЕЗ.

В момента Димитър Стефанов продължава да е в чужбина заедно с приятелката си – общинска съветничка от ГЕРБ, твърдят запознати. Той бил наясно, че вече няма как да остане на ръководния пост, където получавал над 30 хиляди лева на месец само заплата в продължение на 4 години.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *