Мистерията на Хималаите – Езерото на скелетите!

Мистерията на Хималаите - Езерото на скелетите

Роопкунд, или по-известно като „Езерото на скелетите”  е едно от тези загадъчни далечни места със странни имена, обгърнати в мистерия.

Разположен в индийския щат Утаракханд, в ненаселен ъгъл на Хималаите, районът е известен с  огромния гроб с 300- 600 скелета, които според изследванията са от 12 -15 век.

Открито  първо от  лесничей през 1942 година, това замръзнало езеро се посещава отново през последните години, когато екип от учени от Европа и Индия представят района за тв канала National Geographic.

Мястото е толкова изолирано, че е необходимо да се пътува четири дни от най-близкото селище.

бреговете са отрупани с кости

Изследванията са разкрили нови теории и факти. ДНК тестовете разделят мъртвите на две категории- едните ниски, а другите значително по-високи (вероятно с кралско потекло).

Местната легенда е зловеща!

Дори сега се счита, че скелетите датират от 9-ти век. Въпросите, които изникват са: какво е убило тези хора и защо толкова много от тях са пропътували пътя до средата на нищото.

Черепите имат фрактури, които учените предполагат, са от огромни камъни. Изглежда някакво природно бедствие ги е застигнало, подобно на виелица или свлачища.

Какво е убило тези хора, още е загадка за учените!

Докато Роопкунд не се намира близо до търговски маршрут, учените вярват, че разположението му е по пътя на религиозната процесия Нанда Джаат Ятра, която се провежда веднъж на 12 години.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/PMyN0EUFqe4

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *