Милиони мъртъвци с акаунти във Фейсбук

Пламен Ставрев

  Чували ли сте поговорката „да получиш от умрял писмо“? Оказва се, че във времето на виртуалните комуникации това е възможно. Съвсем наскоро във Фейсбук получих покана за приятелство от моя някогашен познат и приятел на мои приятели Пламен Ставрев! Направо да ти настръхне косата. Бардът на синьото лято и късната любов си отиде внезапно, покосен от инфаркт, на 16 декември 2011 година. Спомних си, че писаха как издъхнал в ръцете на своята съпруга Пени в дома им в Бургас. Медиците от „Бърза помощ“ само констатирали смъртта му, а близките дълго криеха от малката му дъщеричка печалния факт.

Отворих профила му в социалната мрежа и се оказа, че той си стои. В деня на смъртта му негов колега е написал: „Току-що разбирам, че сте отлетял. Днес явно пях песента „Рождество“ във ваша чест… Пях само една песен като мой избор за поздрав и това бе именно вашата песен… Какво съвпадение… Още помня как ми пратихте по скайп нейния инструментал 3 минути след като ви позвъних, макар че изобщо не се познавахме лично… Благодаря ви още веднъж..,“.

Васа Ганчева

Сантименталното послание е разбираемо. Четири месеца по-късно обаче на стената на Пламен цъфва празнична честитка за рождения му ден. Възторженият посетител му пожелава цветущо здраве и дълголетие. Други пък, за да не останат по-назад, нареждат пожелания за светъл и благословен Великден.

„Molia tezi, koito ne znaiat za kon4inata na Plamen DA MLUKNAT!!!“, скастря ги гневна почитателка и обяснява:

„Искам нещо да ви разкажа. Когато прекрасният певец Пламен Ставрев почина, аз не го премахнах от групата на приятелите ми във Фейсбук. И днес, на този светъл ден, влизайки във фейса, виждам, че ако беше жив, щеше да има рожден ден. Сякаш отнякъде далече Пламен ми се обади.

Много обичах и харесвах този човек. Ето защо днес с най-голямата си любов ви поздравявам с негова песен. Вярвам, че си до най-големите музиканти в небесния оркестър, Пламене!“.

Иван Ненков пък призовава кмета на Бургас Георги Николов и близките му да не продават китарата на бургаския бард и събира подписка за музей на музиката в града.

Александър Авджиев

Оживление във виртуалната мрежа цари и на стената на покойната телевизионерка Васа Ганчева. Там всеки ден се появява по един от онези нахални спамове, които някой упорито продължава да й изпраща късметчета за деня.

Нахалникът, автор на публикациите, призовава режисьорката да щракне с мишката върху „бисквитката“, за да види какво я очаква.

Някакъв друг малоумник пък праща наред и на килограм петиции за закона за защита на животните или призив да даде своя глас за Белоградчишките скали, а също и присъединяване към група за борбата с рака.

Енциклопедичната Васа Ганчева има в мрежата си 505 приятели. Сред тях са актьори, режисьори, хора от различни сфери на културата. Всички те са били нейни лични познати. Верни дружки, които вярват в прераждането, не са изтрили от стената си и изпращат любими мелодии и балади с посвещение: „Скъпа Васе, не си мисли, че сме те забравили. Винаги ще те помним!!! Почивай в мир!“.

Нека да ни простят покойниците, че ги безпокоим, но си позволихме да надникнем от любопитство и в профилите на други отишли си наскоро от нашия свят известни личности. В интернет пространството още се мъдри страницата: „Да помогнем на Александър Авджиев“. Водещият на легендарното предаване „Добро утро“ страдаше от рак на белите дробове и приятели събираха пари за лечението му.

Стената на Дим Дуков е заличена, а на нейно място е отворена страница Дим Дуков (1964-2012). Фенстраница си има и любимият актьор Велко Кънев.

Историите, за които ви разказахме, са едновременно трагикомични и ужасяващи.

Питали ли сте се обаче какво става с профилите на умрелите в най-голямата мрежа за дистанционно общуване? Нищо! Остават си во веки веков, ако никой от близките на покойниците не се поинтересува да ги закрие.

Милиони мъртъвци имат акаунти във Фейсбук, твърди Щефан Кох, специалист по информационни технологии от Женева. С всяка изминала година броят на интернет покойниците нараства в резултат на увеличаващата се популярност на социалната мрежа сред възрастното поколение. През 2010 г. във Фейсбук е имало около 500 милиона акаунта. 100 хиляди то тях, са създадени от кибермошеници или други спамъри, смята Кох. Той е използвал статистическите данни на ООН за средната смъртност сред хората в различните държави и ги съпоставя с географското разпространение на Фейсбук. Той така стига до извода, че в социалната мрежа имат регистрирация между 3 и 4 милиона умрели. Такова изследване сега не е правено, но за две години броят на мъртъвците във Фейсбук значително е нараснал.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *