Масовият убиец Брайвик страдал от рядка психическа болест

Масовият убиец Брайвик

Норвежкият масов убиец Андерс Брайвик има рядка форма на синдром на Аспергер, която го прави неспособен на съчувствие и приятелство, казва най-известният психиатър в Норвегия пред съда в Осло.  Професор Улрик Фредрик Малт от Университета в Осло казва, че  наистина Брайвик показва симптоми на Аспергер, Турет и нарцисизъм. Като доказателство, той цитира липсата на емоции у Брайвик, когато се говори за убитите от него, впечатляващата му памет за подробностите, манията му за числа и писане, и монотонния му глас. Всички тези доказват функционални нарушения в дяловете на мозъка. Брайвик прекъснал гневно професора, казвайки, че неговите твърдения са обидни.

Но помолен да коментира, той бил крайно ироничен като казал, че би желал да поздрави професора за доброто очерняне на името му. „В началото бях обиден, но после ми стана забавно“, казва той. 33 годишният екстремист инструктирал адвокатите си да се борят да не бъде обявен за невменяем, дори това да значи, че ще прекара 21 години в затвора. Тъй като е признал убийството на 77 души, неговото психично състояние е под въпрос. Според професора, Брайвик не проявява типичните за шизофренията симптоми, но и не е съгласен, че Брайвик е отговорен за

Утоя

действията си. Според него, това е нещо повече от проява на десен екстремизъм. „Това е трагедия за страната, но и трагедия за Брайвик. Когато влезе в залата, аз не видях чудовище, а един много самотен човек”. Според професор Малт синдромът на Аспергер може да обясни проблемите на Брайвик с майка му, когато е 4 годишен, заради които те са прекарали известно време в психиатрията.  Насилствените прояви на Брайвик могат да  бъдат и резултат от синдрома на Турет, който е асоцииран с Аспергер. Групи, подкрепящи страдащите от синдром на Аспергер в Норвегия са атакували опитите престъплението на Брайвик да се отдаде на заболяването, като казват, че няма данни синдромът да води до повишена престъпност и насилие. Процесът продължава.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *