Малта – мистиката на рицарският остров

Малта

  Малта е странно място. Колония, която дълго време се бори за независимост от Великобритания, а сега се гордее с колониалното си минало в Британската империя. Малка страна, в която провинциалният начин на живот се съчетава с безпрецедентен космополитизъм.

Тук се стичат туристи от цял свят, привлечени не само от морето и слънцето. Като магнит действат и богатата история, музеите, дворците и тесните средновековни улички. Не на последно място в Малта пристигат хора от цял свят и заради школите за изучаване на английски език, които са се превърнали в пълноправен икономически сектор на страната. Местното население е едва около 400 000 души, повечето от които говорят два езика – английски и малтийски. Заради близостта с италианското крайбрежие повечето се справят добре и с италианския.

На островния архипелаг за град се смята всяко селище с население от 2-3 хиляди души. Границите между много градове днес не съществуват – единият прелива в другия.

Природата не е много щедра – потоци, реки или езера не се виждат. Водата в чешмите се получава чрез обезсоляване на морската. Това я прави една от най-скъпите в Европа. Климатът на Малта обаче е отличен – средната температура през юли и август е 29 градуса, а през зимата никога не пада под 10. Плувният сезон трае от май до октомври.

Историята на Малта е дълга и колоритна, датираща от зората на цивилизацията. От неолита са останките от загадъчни храмове посветени на Богинята на плодородието. По-късно финикийците, картагенците, римляните и византийците оставят своите следи на островите. Свети Павел претърпява корабокрушение по пътя си към Рим и остава три месеца по тези места, като проповядва християнството. Арабите завладяват островите през 870 г. и оставят важен отпечатък върху езика на малтийците. До 1530 г. Малта е придатък към Сицилия: норманите, арагонците и други завоеватели, които царуват над Сицилия, управляват и Малтийските острови. Карл V предоставя Малта на Суверенния военен орден на св. Йоан от Йерусалим, който господства тук от 1530 до 1798 година. Рицарите разбиват армията на султан Сюлейман Великолепни. След Столица разполо това е основана новата столица на страната – Валета.

Рицарите превръщат Малта в ключов играч на културната сцена през XVII и XVIII век в Европа. Най-известни италиански художници като Караваджо изписват църквите и дворците. Постепенно обаче от моряци рицарите стават пирати и разграбват търговски кораби. През 1798 г. Наполеон Бонапарт превзема Малта без бой по пътя си към Египет, френското присъствие на островите е краткотрайно – скоро пристигат англичаните. Британското владичество продължава до 1964 г, когато Малта става независима държава. Малтийците обаче адаптират британската система на администрацията, образованието и законодателството.

Малтийският архипелаг се състои от три населени острова – Малта, Гозо и Комино, и три необитаеми – Коминото, Филфла и Свети Павел. Брегът е скалист, а плажовете – каменисти. Въпреки че тук няма реки и езера, все пак голяма част от земята се обработва. На остров Гозо, който е най-плодороден, се отглеждат лозя, различни плодове и зеленчуци. Малта, Гозо и Комино предлагат голям избор за туристите. Те могат да отседнат в най-класни хотели или в идилични селски къщи.

Столицата Валета е на остров Малта и представлява истински музей на открито с богата палитра от архитектурни, исторически и културни паметници. Близо до града е туристическият квартал Слиема. Тук е раят на шопинг маниаците, защото в търговските центрове се предлагат стоки от световни марки, при това на прилични цени. Гозо се смята за легендарния остров Калипсо, нимфата, която задържа Одисей за 7 години по пътя му към родната Итака след края на Троянската война.

Днес това е спокойно, мистично, затънтено място. Тук можете да видите барокови църкви и стари каменни селски къщи. Гозо според експерти предлага едни от най-добрите места за гмуркане в Средиземно море.

Синята лагуна на съседния остров Комино също привлича с ярките си тюркоазени води. През зимата тук е чудесно място за пешеходци и фотографи. Без градски зони или коли, без замърсяване или шум – просто тишина и спокойствие.

 

Столицата Валета е красиво разположена над морето

Перфектен британски акцент

Образователният туризъм в Малта набира скорост всяка година. Десетки училища предлагат както краткосрочни – от 2 до 6 седмици, така и по-дълги до 1 година курсове по английски език. От англоговорещите страни Малта е най-достъпна и за българите. Школите тук се опитват да наемат възможно най-добри преподаватели от Великобритания. Безупречен британски акцент, добро настроение и среда – условията са просто чудесни.

 

Шедьовърът на Караваджо

Малта - катедралата "Св. Йоан"

Катедралата „Св. Йоан“ е пример за високото изкуство на барока. Тя е доказателство за таланта на малтийските архитекти, но най-впечатляващият шедьовър тук принадлежи на Караваджо – „Обезглавява- нето на св. Йоан Кръстител“. Катедралата е свято място за потомците на рицарите. Много синове на благороднически фамилии в Европа от XVI до XVIII век лежат погребани тук. Техните надгробни паметници са мраморни, богато инкрустирани и великолепно изработени. Тук е погребан и Великият магистър на Йоанитския орден, основателят на Валета – Жан Паризо дьо ла Валет.

 

Вкусът на Средиземно море

Малтийската кухня е еклектична смесица от кулинарнитевкусове на многобройните култури, които са окупирали островите в продължение на векове. Традиционните малтийски специалитети са рибен пай, заешко задушено, говеждо с маслини, Супата на вдовицата, която включва овче или козе сирене. Малта не е сред най-известните винопроизводители, но местни вина са печелили отличия във Франция, Италия и по-далеч. Основните изби организират обиколни турове и дегустации. Туристите имат възможности да дегустират и да си купят вино от различни реколти.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Малта – мистиката на рицарският остров"

  1. почивка малта   20.02.2013 at 10:29

    Хубаво е че, образователният туризъм в Малта набира скорост всяка година. Десетки училища предлагат както краткосрочни – от 2 до 6 седмици, така и по-дълги до 1 година курсове по английски език.Така хем може да си позволите по дълга почивка, хем децата ви ще могат да научат и език! От англоговорещите страни Малта е най-достъпна и за българите. Школите тук се опитват да наемат възможно най-добри преподаватели от Великобритания. Безупречен британски акцент, добро настроение и среда – условията са просто чудесно, трябва да се възползва човек, честно казано не знаех, че има подобни школи които така биха ме улеснили.

    Отговор
  2. почивка малта   29.03.2013 at 19:08

    Няма спор, че именно там е раят на шопинг маниаците, защото в търговските центрове се предлагат стоки от световни марки, при това на прилични цени, чувала съм кскви ли не неща и тази година мисля да посетя Малта точно за пазаруване и разглеждане на забележителностите. Не знаех, че Гозо се смята за легендарния остров Калипсо, нимфата, която задържа Одисей за 7 години по пътя му към родната Итака след края на Троянската война.Много важна част е и малтийската кухня , която е еклектична смесица от кулинарнитевкусове на многобройните култури, които са окупирали островите в продължение на векове. Със сигурност ще си прекараме страхотно там/.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *