Магията на Мадрид – градът на фламенкото

Мадрит

  Мадрид е град, в който животът тече денонощно на бързи обороти и прилича на нескончаема корида. Испанската столица е привлекателна за много туристи заради безкрайните празници там. Веселбите продължават до зори, а страстите се разпалват за секунди. Градът напращява от енергия и адреналин. Самите испанци казват, че по-хубави от живота в Мадрид могат да бъдат само небесата.

"Пуерта дел Сол" в центъра на Мадрит

Ежегодно в града се стичат милиони туристи които искат да усетят на живо тръпката от коридата и да се опиянят от прословутото испанско вино и фламенкото. Отминалото величие на Испанската империя е отпечатано върху лицето на града. Точно в центъра се намира Пуерта дел Сол или както го наричат местните жители „нулевият километър“. Оттук се измерват всички градски дестинации. Западно и южно от там са най-старите квартали на града. Там са резиденцията на краля на Испания и историческият площад „Пласа де Сибелес“.

Площад "Пласа де Сибелес"

Трудно е да се изброят всички забележителности на Мадрид. Сред най-емблематичните е кралският дворец „Паласио Реал“. Той е издигнат в началото на XVIII в. от крал Фелипе V. В него се намират колекции на много от монарсите. Сред тях са кралската оръжейница, единственият пълен струнен квинтет „Страдивариус“, както и картини на Караваджо. Гоя и Веласкес. На запад се намират градините „Кампо дел Моро“, на изток – площадът „Плаза де Ориенте“ и Кралският театър, а на юг – „Плаза де ла Армас“. Националният музей „Прадо“ е част от т. нар. Златен триъгълник на изкуството. В него е изложена една от най-богатите колекции на Европейското изкуство, състояща се от живопис, скулптури, монети и други декоративни

Националният музей "Прадо "

произведения. В центъра по изкуства „Кралица София“ е изложена уникалната творба на Пабло Пикасо „Герника“, а в музеят „Тюсен-Борнемика“ се намират впечатляващи творби от частни колекции.

Градът съществува като населено място още от Римската империя, но получава името си през IX в. Тогава Мохамед I, емир на Кордоба, изгражда дворец, а до него издига цитадела. Наблизо течащата река Мансанарес става причина палатът да получила името Маджерит, което на арабски означава „източник на вода“. През 1479 г. владетелите на Арагон и Кастилия обединяват териториите си и основават Кралство Испания.

Мадрид става столица едва през 1561 г, когато Фелипе II построява огромния дворец манастир Ескориал. Възходът на града започва с властта на Бурбоните в началото на XVIII в. Крал Фелипе V поставя началото на мащабно строителство, а по-късно синът му Карлос III оформя съвременния облик на испанската перла.

 

Корида

Корида и футбол

Борби с бикове в чест на патрона на града Сан Исидро се правят всеки ден от март до юни в Мадрид. Сезонът на коридата завършва през октомври. Представленията се правят на площад „Лае Вентас“. Той побира около 25 000 души и е най-голямата арена за корида в Испания. Ценителите на уникални книги, посещават Мадрид в края на май и началото на юни. Тогава е Панаирът на редките и старинни печатни издания. Футболните запалянковци пък не пропускат да минат покрай „работното място“ на „Реал Мадрид“ – стадиона „Сантияго Бернабео“. Пазарът „Расторо“ е неделна атракция за туристите. Там тръпката е в пазарлъка, ако не преговаряте цената на избраната стока, силно ще засегнете продавачите. На тържището може да се купи всичко от зеленчуци до сувенири.

 

Паеля, вино и нощни фиести

Кварталите „Маласаня“ и „Чуека“ са препълнени с модни магазини, ресторанти и клубове. Модните магазини са високо ниво, но туристите не идват в града заради шопинга. Мадрид е претъпкан с толкова много високоволтови атракции, кулинарни вълшебства и нощни фиести, че е грях човек да си губи времето по магазините. Всеки ресторант предлага богат избор от местни вина, които прекрасно се допълват със специфичната кухня. Освен прочутата паеля,опитайте свинско със сепия, карфиол с бадеми и пиле по мадридски. С падането на нощта просто можете да се преместите от ресторанта в един от клубовете. Независимо от музикалните предпочитания, не пропускайте да се насладите на виртуозните изпълнения на фламенко, които наистина спират дъха с невероятната енергия и страст на артистите.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *