Красимир Велчев сменя Цветанов?

Бойко Борисов със заместника на Цветан Цветанов

  Владислав Горанов е в ГЕРБ от самото учредяване на партията. Роденият през 1977 година икономист има дълъг стаж в държавната администрация. Първоначално работи в Министерството на земеделието и горите, а от 2001 до 2009 година е в Министерството на финансите. През 2009 година е назначен за зам.-министър на финансите.

По време на престоя си на този пост Горанов се забърка в два скандала. Първо беше сниман да се среща с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски в известно столично заведение. Това се случи в момент, когато правителството трябваше да изнесе данни за това колко пари се съхраняват в Корпоративна търговска банка. По време на скандала лично тогавашният премиер Бойко Борисов защити Горанов, като нарече срещата му с Пеевски служебна.

Владислав Горанов ще отговаря за финансите на партията

Вторият път, когато името на Горанов се забърка в скандал, беше при изнесените в пресата скандални разговори на властта през 2010 година. Тогава в записан от службите диалог с шефа на митниците Ваньо Танов Владислав Горанов изсипа чудовищни критики по адрес на прекия си началник Симеон Дянков. Въпреки това той запази поста си във финансовото министерство. Доскоро Горанов се водеше близък до Цветанов и дори се носеха слухове, че една от задачите му в Министерството на финансите била да следи Дянков.

Роденият през 1951 година Красимир Велчев също е в ГЕРБ от учредяването на партията. Той е дългогодишен приятел на Бойко.

Когато Борисов стана столичен кмет през 2005 година, покани Велчев да му бъде заместник, но последният отказа.

През 2009 година Велчев прие втората оферта на Борисов и се кандидатира за депутат. В миналото Народно събрание той беше председател на парламентарната група на партията.

В новия вариант на ГЕРБ Красимир Велчев ще отговаря за структурите на организацията и ще има тежката задача да неутрализира евентуални скандали след отстраняването на Цветанов.

Цветан Цветанов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е намерил заместници на дългогодишната си дясна ръка Цветан Цветанов. Според източници, бившият премиер е решил окончателно да освободи партията си от тежестта на Цецо, който вече е подсъдим по две дела, а присъствието му в първите редици на ГЕРБ отблъсква все повече избиратели и членове на формацията. Въпросът със смяната на Цветанов не е никак лесен. От една страна, дясната ръка на Борисов има огромно влияние върху парламентарната група, местните организации и голяма част от кметовете на ГЕРБ. От друга страна, до момента Цветанов изцяло отговаряше за финансирането на формацията и в това си качество въртеше обръчите от близките до партията фирми.

Първият сигнал за интервенцията срещу Цветанов дойде с обезглавяването на близката до него Фидосова, която само за няколко часа се раздели с всичките си постове в политиката. Според запознати тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което фигурираха инициалите на юристката от Монтана, дало идеален повод на Борисов да започне акцията си срещу бившия вътрешен министър.

Красимир Велчев

Според близки до Бойко бившият премиер вече се е спрял на двама свои приближени, които са готови да поемат функциите на Цветанов при отстраняването му. Това са бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат Владислав Горанов и председателят на групата на ГЕРБ в предишния парламент Красимир Велчев. Двамата ще си поделят отговорностите на бившия вицепремиер, като Горанов ще наследи касите на партията, а Велчев – работата със структурите.

Според запознати до момента Цветанов по никакъв начин не дава сигнали, че ще се оттегли доброволно, и отстраняването му, за разлика от това на Фидосова, ще предизвика мощен трус в партията, в която постоянно избухват скандали. Не е изключено да се стигне и до разцепление на групата на ГЕРБ в парламента, като обаче депутатите, които ще последват Цветанов, ще бъдат по-малко от очакваното.

Към момента Борисов почти е успял да овладее ситуацията в групата. Именно Красимир Велчев и Владислав Горанов били в основата на операцията по неутрализирането на Цветанов и минимизирането на щетите от отстраняването му.

Според плана на Борисов политическата кариера на дясната му ръка ще приключи и с помощта на прокуратурата. Бившият премиер ще използва заместни ка си като изкупителна жертва за всички зулуми от последните четири години. Целта е цялата вина за управлението на ГЕРБ да бъде отрупана върху Цецо.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *