Колекционерът Христо Коцев: Притежавам ризата на Шварценегер от “Терминатор”

Христо Коцев

  Спортна риза с огромни дупки от куршуми на повече от 20 години е най-скъпата дреха в гардероба на колекционера Христо Коцев. На пръв поглед тя изглежда доста обикновена и семпла, но цената й е колосална – 15 000 лева. Причината за това е, че потта по нея е не на кого да е, а на актьора Арнолд Шварценегер. Бившият калифорнийски губернатор се снима с тази дреха в един от филмите за „Терминатор“, като така ризата завинаги влиза в историята на филмовото изкуство.

„Пяната, с която е покрита ризата, е много деликатна. Налага се внимателно да се поддържа, За да не се рони и с това експонатът да се повреди завинаги. В света има само няколко такива ризи и всичките са в частни колекции, за да се поддържат, трябва да се пазят в специални калъфи, при определени температурни условия“, обяснява притежателят на специалната дреха Христо Коцев.

Арнолд Шварценегер

Той поставя началото на колекцията си през 2007 г., след като посещава изложба, посветена на „Междузвездни войни“ в Лондон. Там наравно със сувенири за феновете на филма са подредени и истински реквизити от емблематичния филм – шлемове, мечове, наметала и дрехи, с които актьорите са снимали в различните сцени. Запленен от атмосферата, Христо решава да направи всичко възможно да доведе изложбата и у нас. Впоследствие обаче в главата му се заражда идеята сам да инициира подобна експозиция, докато търси спонсори за събитието, съдбата го среща с най-големия дилър на филмови реквизити и реликви в света. Той му предлага да му осигури първите му колекционерски предмети и така поставя началото на новата му мания.

Хобито да се събират холивудски реквизити обаче никак не е евтино. Макар да не иска да постави точна цена на всичките си реликви, Христо споделя, че за тях отива голяма част от приходите му. В ежедневния си живот той има бизнес с филмови артикули, издателска фирма и студио за дизайн, а печалбата от всяко едно от тези занимания отива, за да поддържа и развива колекцията. Дори репликите на някои предмети от снимачната площадка на филмите струват по 5-6 хиляди долара, а истинските експонати надминават многократно тази сума.

Костюмът на Джони Деп от първия филм от поредицата „Карибски пирати“ например започва от цена 80 000 паунда на аукционите. Облеклото на Харисън Форд от третата част на Индиана Джоунс пък е с $ 12 000 стартова цена. Малко по-ниска е стойността на роклята на Кийра Найтли, с която актрисата се появява в първата серия на „Карибски пирати“. Костюмите на Уил Смит от „Мъже в черно“ пък вървят около 20 бона в зелено.

Подобни ценни експонати са и едни от най-желаните в колекцията на Христо, който до сега е събрал над 70 ценни предмета на киноисторията. В момента най-любопитните от тях са изложени в столичния мол на „Цариградско шосе“, където до 15 април всеки желаещ би могъл да ги докосне и види отблизо напълно безплатно.

Най-много овации събира главата на една от мумиите в „Мумията се завръща“, както и 180-килограмов метален Терминатор.

Сред експонатите са още един от потниците на Вин Дизел от филма „Бързи и яростни“, брони от хитовите филми „Хрониките на Ридик“, „Хрониките на Нарния“ и „Гладиатор“, светлинен меч от „междузвездни войни“, елфическа екипировка от „Властелинът на пръстените“, пушки, пистолети и мечове, които актьорите използват при каскади.

„Всички костюми, които има в колекцията, съм ги обличал върху себе си и ще призная, че никак не са удобни. Единствено ризата на Т 1000 не съм слагал, но тя е толкова деликатна, че ме е страх да не я повредя“, обяснява колекционерът.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *