Китайски костенурки с мека черупка пишкат през устата

Китайските костенурки

Китайските костенурки с мека черупка са приспособени към живот във вода и много щастливо обитават дъното на блатото, като само от време на време показват главичка във водата, за да дишат.

Учените от Националния университет в Сингапур отбелязват, че костенурките имат много необичайно поведение, като потапят главите си в калта, докато къщичките им са сухи, дишането им зависи от белите дробове, което е много необичайно за дишане във вода и също пишкат през устата си.

Освен тях, някои риби също изхвърлят урея през хрилете си. Според учените, за да проверим дали китайските костенурки правят нещо подобно, можем да си купим няколко и да ги пуснем във вода за 6 дни.

костенурката

Екипът измерил нивата на урея, които преминават в урината на костенурките и се установило, че само 6 % се изхвърля чрез бъбреците. Учените преместили костенурките от водата в локва, в която да могат да заровят главички,  и установили, че те потапят главите си на моменти и могат да останат под вода за 100 минути.

Според учените, китайските костенурки изхвърлят уреята през устата, докато другите животни я екскретират през бъбреците, защото трябва да се справят със солената среда, която ги заобикаля.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/CHUBSeg0Uww

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *