Кения – сърцето на Африка, огласяна от рева на големите котки и крясъка на маймуните

  Ето каква информация можете да намерите за Кения: На нейна територията са намерени едни от най-древните останки от представителите на човешкия род. От VII век още по бреговата ивица на Кения възникват африкански и арабски селища отнасящи се към народността банту. Появяват се и първите градове държави от XI до XV век. През 1497 г. в територията на днешна Кения проникват португалците. През XIX век навлизат германци и англичани. Кения става британски протекторат през 1895 година, а през 1920 г. вече е британска колония.

Начело на националноосвободителното движение на Кения застава Дж. Кениата, това се случва през 1925 г. През 1952 пък избухва антиколониално въоръжено въстание. През 1960 г. бива основана партия „Национален съюз на африканците в Кения“. На 12 дек. 1963 г. Кения се сдобива със своята независимост, а година по-късно от 1964 г. става и република. През 1978 г. президент става Д. А. Мой, който установява еднопартийно управление. През 1991 г. е възстановена многопартийната система. През 2002 г. като президент се възкачва М. Кибаки. През 2007 г. неговото преизбране за втори мандат е белязано с кървави безредици. Държавата е членка на Организацията за африканско единство и ООН.“

Кения е много повече от дати, кървави събития и психопатични диктатори. Кения е сърцето на Африка, със знойния си трептящ въздух, крясъка на маймуните, рева на големите котки и тътена от стъпките на слоновете. Кения е екзотичен сън за много хора, но реално убежище и последен шанс за много животински видове.

Въпреки нескончаемите катаклизми, разтърсващи Африка, Кения е една от малкото държави с множество резервати и паркове, където лъвовете са наистина царе, маймуните – гръмогласни досадници, а антилопите – грациозни спринтьори. Тук жирафите се разхождат елегантно като пенсионирани балерини, а слоновете и носорозите крачат спокойно, защото бракониерите се наказват със смърт.

Тук националните паркове са толкова много, че е трудно човек да ги изброи, камо ли да ги обходи. Найроби е първият, основан през 1946 година. На територията на резервата свободно се разхождат лъвове, носорози, гепарди, антилопи, газели, маймуни и много влечуги. Реката Ати приютява хипопотами и крокодили, а около нея живеят над четиристотин вида птици. Тук на водопой идват големи семейства жирафи, внушителни стада зебри и антилопи, които се освежават редом с подозрителните щрауси. Езерото Накуру е покрито с огромни ята розово фламинго.

Основната цел на парка е да запази популацията на над 400 вида от тези изящни птици. Освен фламингото, езерото приютява и корморани, сини рибарчета и пеликани, сред които бавно и достолепно плуват хипопотами и елегантни блатни африкански антилопи. Тук е мястото, където белият и черният носорог имат шансове да се размножават и да запазят вида си от изчезване.

 

Катери пълни с газирана вода

Цаво е земята на червените слонове. Те не са излезли нито от приказките, нито от наркомански халюцинации. Цветът им се дължи на тъмночервената глинеста почва, чиито прах покрива телата на гигантите. Цаво е поредният африкански животински рай, който приютява крокодили, хипопотами, зебри, газели, маймуни, жирафи и хиляди птици, които се наслаждаващи се както на водата, така и на палмовите и акациевите дървета. Паркът е известен и с горещите минерални извори Мзима, откъдето извира прясна газирана вода.

Килиманджаро е най-високата планина в Африка с височина от 5895 м. Най-високата му точка е връх Уxypy, по-известен като Кибо. В най-ниските части на планината растат екваториални гори, преминаващи в тропически, следвани от характерна за саваните флора. Обявената за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО планина Кения е втора след Килиманджаро. Най-високият й връх е 5199 м. Върховете й са покрити с глетчери, които постепенно преминават в гори, обсипани от езера и минерални извори. Тук се срещат зебри, слонове, едри африкански антилопи, бизони, а в гористите местности се разхождат необезпокоявани няколко вида маймуни. По време на сухия сезон се наблюдава движение на дивите животни идващо от ниските части като леопарди, хиени и носорози насочено нагоре в планината, където снегът е единственият източник на вода.

Планината Елгон е третата по височина в Източна Африка. Тя е поредният изгаснал вулкан и се извисява на 4321 метра. Това е единственото място, на което човек може да зърне стадо от над 100 слона, които идват тук, за да се „заредят“ със сол. Така наречените слонски пещери осигуряват на тези невероятни великани необходимите минерали, в това число и така необходимият за тях натрий. Елгон предлага и други атракции като множество водопади, пещери с древните рисунки и горещи извори, бълбукащи в кратера на изгасналия вулкан.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *