Кафе в “напръстник” и фадо има само в Лисабон

Лисабон

  Лисабон те залива с ритмите на фадо в момента, в който кракът ти стъпи там. Лижбоа, както го наричат португалците, е пълен с изненади. Една от тях са миниатюрните кафета, които се сервират дори и в гастрономите. Много туристи се залъгват от количеството на напитката, сервирана в „напръстници“. Не правете и вие тази грешка.

Кафето е много силно и пътешествениците не бива да пият повече от едно. За сметка на това голямата бира е един литър. Трябва много да се внимава с трамваите, превърнали се в туристическа атракция. Движат се и до сега, въпреки че са на повече от сто години. Проблемът тук е, че докато туристите гледат захласнато през прозорците, ловки джебчии им прибират парите, паспортите, часовниците и всичко друго, което могат да отмъкнат.

Мостът "Васко да Гама" е един от символите на града

Името на Лисабон е екзотично. Както и самият град. Най-западната европейска столица е разположена върху седем ниски хълма до река Тежу. Териториите на града са заселени още през неолита от иберийци. По-късно идват финикийците, гърците и маврите. През XVI век доходоносната търговия с Африка, Далечния Изток, Индия, и Бразилия превръща португалската столица в основен търговски център.

Силно земетресение унищожава града почти до основи през 1755 г. То е последвано от пожар и няколко огромни вълни цунами. В резултат на това 85 процента от сградите са сринати. Загиват и една трета от жителите му. Възстановяването на Лисабон отнема няколко години. Именно тук са построени първите сградите със защитна конструкция срещу трусове. Обсипан с културни и архитектурни забележителности, Лисабон е един от най-красивите градове в света. В центъра му има широки площади, тротоари с мозайки и множество улични кафенета.

Старият град със своите стръмни улички и уютни барове предлага невероятна атмосфера. Обиграните туристи започват обиколката си от най-високия хълм в града, където се намира замъкът на свети Георги, построен още през VI век. Единствената голяма сграда, оцеляла след жестокото земетресение, се намира в квартал „Белем“. Това е манастирът „Свети Жером„, който е от началото на XVI век. Вдигнат е в чест на мореплавателя Васко да Гама. На 13 декември 2007 г. в манастира е подписан Договорът от Лисабон на Европейския съюз. В същия квартал се намират още няколко забележителности. Тук е символът на португалската столица – бялата кула Белем.

Друга емблема на града са мостовете „25 април“ и „Васко да Гама„, които често се сравняват със „Златния мост“ във Сан Франциско, САЩ. Близо до кула Белем е и официалната резиденция на португалските президенти -„Белем палас“. В сградата се намират Музеят на каляските, Културният център „Белем“ и Морският музей.

Бялата кула Белем в Лисабон

Не трябва да се пропуска и Музеят на Азулежу, който има богата колекция на типичните за Португалия плочки със същото име. Той е в манастир, в който има фреска, запечатала Лисабон преди разрушителното земетресение. Паркът на нациите се е превърнал в своеобразен център на забавление, изложби и култура. Там е и впечатляващият Океанариум – дом за стотици водни обитатели. Асансьорите на Лисабон са също толкова атрактивни, колкото и старите трамваи. Те са построени, за да се облекчи изкачването на седемте стръмни хълма. Въжената железница е създадена от ученик на архитекта на Айфеловата кула. Няколко от асансьорите продължават да функционират и до днес.

Площадът „Россио“ е най-подходящ за последна културна спирка на туриста. От него започват четирите главни улици на града, които са обсипани със сергии с най-различни сувенири и картини от Лисабон.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *