Картини за 300 милиона евро пристигат в България!

Една от изключителните творби на Хикмет Онат

  Уникални творби на най-големите турски художници са изложени в София от няколко дни. Експонатите са притежание на Турската централна банка и могат да се видят в столицата до 31 януари в Националната художествената галерия. Голяма част от тях струват по няколко милиона, но дори да се намерят желаещи за купуването им, лошата новина е, че те не се продават. Общата стойност на шедьоврите е над 300 милиона евро.

Истамбул през очите на Ибрахим Сафи

Изложбата е озаглавена „промени във възприемането и търсенето: съвременна турска живопис“. Тя показва 61 творби от 36 международно известни турски автори. Неин куратор е преподавателят и художествен критик професор Мюмтаз Саглам. Подборът му представлява опит да се представи сближаването на Турция към Западна Европа и влиянието на европейската култура върху творческото развитие на турските художници.

Картина на Ерол Акяваш

Сред авторите се открояват имената на Хикмет Онат, Халил Паша, Ибрахим Чаллъ, Джеват Еркул, Ибрахим Сафи, Али Риза Баезит, Селим Туран, Шереф Акдик и др.

„На българите ще им допаднат платната с изгледи от Истанбул. Това е градът, където всеки втори българин е бил поне веднъж в живота си. Забелязах, че някои от посетителите се възхищават на определени картини. Казват, че в тях се забелязва 3D ефект. Човек остава с впечатление, че се разхожда в старата част на Истанбул, че е част от морето и дори чува писъка на чайките. Турция е представена в цялата си прелест, с пъстротата на населението си, с обичаите“, разказва кураторът.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *