Как да подсилим имунитета си

  Боледува ли през отминалата зима от настинка? Боледува, и то няколко пъти, дори и наскоро – през пролетта. Всъщност „настинките“ са вирусни зарази, те са огромен брой – над 200! И не си въобразявай, че щом идва лято, с вирусните „настинки“ си приключил! „Летните грипове“ ни нападат точно когато смятаме, че слънцето и топлината ни пазят. Законите на заразяването важат и през лятото, дори повече, защото тогава движението на хора е много по-интензивно. Решението е едно – да подсилиш твоите защитни сили! А как – за това съветва професор Маркус Берген от Института по заразни болести на Медицинския университет в Берлин.

Стой по-далеч от химикалите!

Нашият свят е така замърсен с отрови, че не можеш да ги избегнеш. Вдишваме химикали и алергени, ядем и пием консерванти и оцветители, гълтаме бог знае какви таблетки. Затова: в супермаркета чети внимателно етикетите. В тях срамежливо са споменати разни набухватели, оцветители и така нататък. Видиш ли повече от две Е-та, размисляй добре какво точно ти е нужно!

Контрастни душове

Когато работиш с почистващи препарати винаги слагай латексови ръкавици. Ако използваш спрейове, връзвай си влажна марлена маска. И не стой много в току що почистените помещения! Често в тези препарати има вещества, които проникват през кожата и тровят костния мозък. Той започва да произвежда по-малко защитни клетки! А за да щадиш костния мозък – прегледай внимателно лекарствата си! По-голямата част от тях понижават имунитета. Затова е добре да досадиш на личния си лекар, но да обсъдиш с него какво да гълташ и какво – не.

Кожата първа посреща агресивните агенти

Затова – закали, кожата! Никой не ти предлага да моржуваш, ти започни с най-простото: промени режима си на къпане. Няколко пъти редувай топлия и хладкия душ като обливаш цялото тяло без главата. После се изкъпи с енергично изтриване на кожата. Снабди се с изтривалка и се поизмъчи с нея. И след душа се разтрий с кърпата три минути повече отколкото смяташ, че ти е нужно да се изсушиш.

Намали разумно дрехите в студените дни. Не носи тесни дрехи, те спъват нормалното кръвообращение. Добре е също да си с бельо от памук, за да може кожата свободно да диша.

Подобри режима си на хранене

Твоите защитни сили много обичат антиоксидантите – вещества, които отстраняват боклуците от обмяната. Така белите кръвни клетки стават по-дейни и по-ефикасно се борят с инфекциите.

Антиоксиданти са биофлавоноидите – цветните съединения от плодовете и зеленчуците, също – витамините А,С и Е, микроелементите селен, цинк и мед. Затова от пазара избирай червени и тъмно зелени чушки, камби и цветно зеле, ярко оранжеви портокали и грейпфрути. Царската туршия е истинска антивирусна бомба! За витамин А яж проста варена тиква /която не е толкова проста!/, моркови и спанак /спомни си моряка Полай!/. За витамин Е сложи на трапезата орехи и ядки, в салатата добавяй повече олио, опитай също фьстъчено и царевично масло. За да засилиш имунитета си вземай микроелемента селен от бирената мая, яйцата, рибата и слабо обработените зърнени храни.

– Направи си труда да последваш правилата за засилване на имунитета! – съветва професор Берген.

– И ще забележиш разликата – ще се почувстваш по-здрав!

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *