Инвалид с ампутирани крака и ръце плува в океана сред акули и опасни медузи

Филип Кройзон

  Невероятно постижение, на ръба на човешките възможности, постигна 43-годишният французин Филип Кройзон. Мъжът, който е с напълно ампутирани ръце и крака, плува повече от 7 часа и половина в открити океански води, в които се къпят дори акули и медузи.

Инвалидът шашна света с волята си за успехи, след като за пореден път се впусна в рисково за живота си начинание. От няколко години насам французинът си е поставил за цел символично да свърже всички точки на планетата, плувайки от континент до континент. Така през изминалата седмица той преплува разстоянието от 20 километра между Азия и Океания, за да завърши първата фаза на мисията си. Тръгвайки от рибарското селище Уатунг в Нова Гвинея, Филип акостира в Индонезия след 7 часа и 35 минути, където местни селяни го посрещнаха като герой.

 „Беше много, много трудно. Плувах с час и половина повече от предвиденото, тъй като се появиха течения точно срещу ми. Плувах бавно, понеже не бях разузнал водите предварително. В сряда вечерта получих разрешение от индонезийските власти да плувам и на другия ден вече бях в океана„, споделя 43-годишният ентусиаст.

Въпреки всичко Филип не плува сам. Зад него с лодка е местен индонезиец, който го направлява и му дава насоки къде се намира брегът. Докато е във водата, безръкият французин се натъква на две акули и огромни медузи. За щастие обаче до инциденти не се стига.

Плувецът инвалид привлече вниманието на света преди 2 години, когато за малко над 13 часа той преплува Ламанша. Историята му тогава обиколи първите страници на всички вестници.

Бившият електроинженер губи ръцете и краката си преди 18 години по време на трудова злополука. Докато сменя телевизионна антена, го удрят 20 000 волта ток. Според медиците първият електрически шок го убива и сърцето му спира, а вторият буквално го връща към живота, съживявайки го.

 Вследствие на преминалото през тялото му напрежение, нервните му окончания отказват. Той преживява десетки хирургически интервенции, но в крайна сметка лекарите ампутират двата му крака и двете му ръце.

Заклет спортист откак се помни, Кройзон не се предава, въпреки месеците, които прекарва, прикован към болничното легло. Той се подлага на дългогодишна физиотерапия и успява да пребори депресията и отчаянието, за да се върне отново в света на спортните постижения.

През юни мераклията ще преплува близо 30-километровата дестинация от курорта Акаба в Йордания, Азия, до египетското крайбрежие на Африка. След това пък смята да свърже Африка с Европа, плувайки в Гибралтар-ския проток.

За да плува, Филип използва специално адаптирани за него изкуствени крака, които са снабдени с гигантски плавници.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *